Chris Dusauchoit: "Lelies, sanseveria's en aloë vera zijn extreem gevaarlijk voor je katten"

dinsdag 18 mei 2021 - 10:38
Foto Unsplash
De kat van Radio 2-luisteraar Maud Rewers eet van alle planten die ze in haar huis zet. Chris Dusauchoit vertelt in ‘De Madammen’ aan Anja Daems waarom ze dit doen en waarvoor jij kan opletten.

3 redenen

Volgens Chris Dusauchoit kan dit drie verschillende reden hebben: “Ten eerste zijn kittens en pups soms een beetje zoals kleine kinderen. Ze moeten de wereld ontdekken en steken daarom alles in hun mond. Ze zijn gewoon benieuwd. Daarnaast doen ze het ook omdat de planten bewegen. Dingen die bewegen zijn onweerstaanbaar voor een roofdier. Soms spuwen ze het daarna meteen weer uit, maar soms vinden ze de textuur of smaak aangenaam. De derde reden heeft te maken met het feit dat wanneer honden of katten zichzelf wassen, ze veel haar binnenkrijgen. Na verloopt van tijd wordt er een haarbal gevormd. Dat hindert hen en daarom gaan ze gras eten. Gras wekt braken op waardoor ze van die haarbal af zijn.”

Planten bewegen en dingen die bewegen zijn onweerstaanbaar voor een roofdier.

Chris Dusauchoit

Gevaarlijk

“Je kan er weinig tegen doen. Maar het is niet zonder gevaar. Er zijn verschillende planten die voor je kat en/of hond giftig kunnen zijn. Enkele zijn extreem giftig zoals lelies, sanseveria’s en aloë vera. Daar kunnen ze zelfs van sterven.” 

Alternatief

Veel mensen maken gebruik van allerhande middeltjes om hun planten te beschermen: “Er bestaan diervriendelijke producten die niet schadelijk zijn voor je planten, waardoor je katten er weg van blijven. Het beste is om je kat of hond van op een afstand te doen schrikken bijvoorbeeld met een waterpistool. Wanneer je kat vlakbij die plant komt en je spuit water op hen, zonder dat ze zien dat jij het was, gaan ze schrikken en gaan ze het niet meer doen.”

"Als je katten niet aan je planten mogen komen, moet je hen een alternatief bieden. Je kan kattengras of kattenkruid zetten, zodat ze daar naartoe gaan. Kattenkruid is een plantje dat ook vaak in kattenspeelgoed zit. Een soort van drugs voor katten, waar ze helemaal gek van zijn."

Heb je nog meer vragen of je huisdier en planten? Chris Dusauchoit vertelt je er graag alles over: 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!