Chris Dusauchoit over hamsters en kinderen: "Laat je kind nooit alleen met een kleine hamster"

dinsdag 19 oktober 2021 - 11:11
unsplash
Hamsters kennen we vooral als schattige en aaibare diertjes. Met hun kleine gestalte passen ze daarnaast ook nog eens perfect in de handen van een kind. Maar vaak leidt dat omklemmen tot onverwacht agressief gedrag. Dierenkenner Chris Dusauchoit legt uit hoe je best je kind laat omgaan met hamsters.

Een hamster moet wennen

Veel mensen halen een hamster in huis met het idee dat het een lief diertje is, maar vooral ook aaibaar en makkelijk in de omgang met kinderen. Vaak is je nieuwe huisgenoot echter nog niet gewend aan zijn of haar omgeving en kan het wel eens agressief uit de hoek komen. En dan is het vooral oppassen als de kleinsten onder ons in de buurt zijn.

"De eerste opdracht die je als ouder hebt, is om je kind nooit alleen te laten met een hamster. Een hamster moet even wennen aan mensen. Het is belangrijk om aan je kinderen uit te leggen dat het diertje geen levende pop is. Kinderen kunnen in hun opwinding de hamster namelijk onveilig laten voelen. Dat geldt trouwens ook voor honden en katten."

Het is een kwestie van geduld en beide partijen aan elkaar te laten wennen.

Chris Dusauchoit

Pas op voor de vingertjes

Gelukkig zijn er wel oplossingen voor hamsters die agressief gedrag tonen. "Mits een heel klein beetje geduld, komt dat echt in orde", vertelt Chris Dusauchoit "Een kind moet leren om de hamster voorzichtig in zijn of haar handjes te houden. Vooral het diertje omklemmen is geen goed idee, het kan zich dan ingesloten en zeer onveilig voelen."

"Laat de hamster wennen aan het kind. En laat omgekeerd het kind ook wennen aan de hamster. Wanneer je merkt dat een hamster zich onveilig voelt, let je best op de vingertjes van je kind. Hamsters zullen vooral bijten wanneer ze agressief gedrag tonen. En hun vlijmscherpe tanden kunnen wel degelijk pijnlijk zijn."

Wil je meer weten over het gedrag van hamsters?

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!