Chris Dusauchoit over pikorde in de kippenren: "Je moet veel geduld hebben als je nieuwe kippen wil samen zetten"

dinsdag 2 maart 2021 - 16:01
Leentje Geusens uit Meeuwen-Gruitrode heeft een probleem met haar kippen. Haar vier kippen reageerden negatief op de komst van een nieuw kuikentje. Ze pikten het kuiken tot bloedens toe en het jong heeft het niet overleefd. Had Leentje dit kunnen vermijden? Waarom doen kippen dat, elkaar aanvallen? Dierenexpert Chris Dusauchoit geeft advies.

Alles heeft te maken met de pikorde bij de kippen en hier moet je altijd rekening mee houden", legt Chris uit. "Ik veronderstel dat Leentje geen haan heeft, want als die er was geweest, had hij bovenaan gestaan. Als er geen haan is, dan is er een soort ‘alfahen’ die bovenaan de ladder staat." 

"Kippen zijn nu eenmaal soms bloeddorstig"

"De volgorde heeft zeker niets te maken met de grootte van de kip, maar eerder met de leeftijd, het lef, of de grote mond van de kip. De omvang van de kip speelt niet de doorslaggevende rol. Het kuikentje van Leentje is wellicht door de andere kippen aanzien als indringster. En dan hebben ze gedaan wat kippen doen, en dat is ‘pikken’. Kippen zijn nu eenmaal soms bloeddorstig, ze kennen geen medelijden en dus wordt een kuikentje genadeloos gepikt, tot het uiteindelijk sterft."

Of Leentje dit had kunnen voorkomen, is moeilijk te zeggen. Een mogelijke manier om een kuikentje te introduceren bij een bestaande toom, een groep kippen dus, is om haar eerst achter een draad te zetten. Op die manier kunnen ze elkaar zien, en zelfs ruiken. Een goed moment om ze wel samen te zetten, is ’s avonds in het slaaphok of in het leghok, omdat ze dan iets rustiger zijn. Want kippen hebben sowieso wel het vermogen om te ruiken. En zo’n toom heeft wellicht een toomgeur, een kuiken van buitenaf heeft die geur niet. En als je dan een hele nacht bij die kippen hebt gezeten, dan heb je mogelijk een toom geur en dan is de kans groter dat je de dag erop met rust gelaten wordt. Je moet dus veel geduld hebben wanneer je kippen samen zet en je ze aan elkaar wil doen wennen. Dat kan dagen of zelfs weken duren.”

Je moet altijd geduld hebben wanneer je kippen samen zet

Chris Dusauchoit

“Het is ook altijd een goede zaak om een apart rennetje te hebben, voor het geval dat er weer een kip in het vizier staat van de andere kippen. Dan kan je even die kip uit de toom halen en die even apart zetten. Trouwens, kippen zijn sociale dieren, die zijn het gewoon om in een soort van groepje te leven. Die hebben elkaar nodig.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!