Chris Dusauchoit over vogels tijdens de winter: "Verwijder altijd het netje van een vetbol, dat kan gevaarlijk zijn"

dinsdag 8 december 2020 - 15:31
Het is koud geworden. Voor ons, maar ook voor de vogels. Het is bijna winter en dat betekent dat vogels extra voedsel nodig hebben.
Wist je dat de temperatuur van een vogeltje gemiddeld 41 graden is? Om die temperatuur op pijl te houden, hebben ze vet nodig. Dat vertelt Chris Dusauchoit bij De Madammen.

Maak je eigen vetbol

“Het is dus goed om vetbollen te geven. Je kan ook zelf zo’n vetbol maken. Maar kies wel voor de juiste vetten. Gebruik geen boter, margarine of olijfolie, want dat zijn onverzadigde vetten en daar kunnen de vogels buikloop van krijgen. Kies wel voor gestold vet. Denk bijvoorbeeld aan reuzel, dat is gesmolten varkensvet, en ook ossenwit is ideaal vet voor een vetbol. Je kan ook altijd na het eten je tafelkleed buiten opschudden, alle restjes zijn een goede aanvulling op de vetbollen. Denk maar aan broodkruimels, restjes kaas of suiker, ... Het is allemaal ideaal om de vogels mee te voederen.”

“Natuurlijk kan je zo’n vetbol ook kopen in de winkel. Heel vaak komen die mezenbollen in een netje. Die hang je dan bijvoorbeeld aan een takje, maar het gevaar is dat de vogeltjes met hun pootjes blijft hangen aan dat netje en daar kunnen ze van sterven. Het gebeurt ook dat ze dat netje meenemen naar een vogelnestje. Haal dus eerst best het netje er af en leg de vetbol ergens neer. Sommige vogels eten graag van de grond, anderen eten dan weer liever van een voedertafel. Maar als je katten hebt, zorg dan wel dat de voedertafel hoog genoeg staat of zorg dat de kat er niet bij kan."

Ik kies voor een voederplekje dicht bij mijn raam. Wat is er toffer in deze tijden waarop we niemand mogen zien, dan op je stoel aan het raam te zitten en buiten naar de vogeltjes te kijken.

Chris Dusauchoit

Wel suiker, geen zout

“Wat ook belangrijk is, en dat vergeten we soms, is het geven van water. Daar drinken de vogels van, maar ze wassen zich daar ook graag in. Je moet wel opletten dat het water niet bevriest. Daar heb ik een tip voor: voeg een beetje suiker toe aan je water, dan bevriest het minder snel. Voeg zeker geen zout toe.”

Vreemde vogels

“Of het belangrijk is om altijd het voedsel op één en dezelfde plek te leggen? Niet echt, want als er één vogel het voedsel gevonden heeft, dan vindt de rest het voedsel ook. Ik zou zelfs aanraden om het voedsel op verschillende plaatsen te leggen, want je hebt verschillende karakters onder de vogels. Je hebt brutale vogels maar ook verlegen vogels. De meer voorzichtige vogels durven dan niet op dezelfde plaats te eten. Dan is het goed dat die ook voeding op een andere plek kunnen vinden”.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!