Communicatiewetenschapper Lara Hallam geeft tips over online daten: "Haal de foto door Google Search Image"

woensdag 12 januari 2022 - 10:58
Foto Pexels
Online daten is populair. Steeds meer Vlamingen leren elkaar online kennen. Maar hoe vind je bijvoorbeeld een goed lief op Tinder. Of een andere datingsite? Een vraag voor Lara Hallam, professor communicatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en de AP Hogeschool. Zij heeft onderzoek gedaan over online daten én is ervaringsdeskundige, want ook zij heeft haar man gevonden via Tinder.

Online een lief zoeken kan via apps zoals Tinder, maar ook via gespecialiseerde websites. "Apps zoals Tinder werken op basis van foto's, een korte tekst en een perimeter waarbinnen je mensen wil ontmoeten. De foto's zijn bij Tinder heel belangrijk. Voordeel van Tinder is ook dat het gratis is, maar je moet zelf wel al het werk doen." 

"Daarnaast heb je websites die meer werken op het samenbrengen van profielen die goed bij elkaar passen. Op basis van lange vragenlijsten krijg je dan een match. Meestal zijn dergelijke websites betalend."

"Wat best werkt, dat moet ieder voor zichzelf uitmaken. Vaak wordt gedacht dat de match op persoonlijkheid beter is, maar dat is niet altijd het geval. In het echte leven ben je vaak ook eerst aangetrokken door iemands uiterlijk." 

Hoe stel je je voor op Tinder? 

"Post je de mooiste foto's? Gebruik je filters en lijst je enkel positieve eigenschappen? Het is dubbel. Belangrijk is wel: overdrijf niet, blijf authentiek. Fysieke aantrekkelijkheid is één van de redenen waarom mensen op elkaar afstappen in het échte leven en daar is Tinder ook op gebaseerd, maar uit onderzoek blijkt dat wanneer een foto te goed is, de mensen ervan uitgaan dat het een vals profiel is."

"We spreken dan van zogenaamde 'catfish', iemand die zich anders voordoet dan hij of zij is. Kies foto's uit waar je goed op staat, maar overdrijf niet. Als je een vrouw bent die amper make-up gebruikt, ga je dan ook niet vol schminken voor je Tinderfoto. En als je als man geen sporter bent, laat die foto in de fitness achterwege, ook al zou die goed kunnen scoren."

Als je een 'touch' hebt, is het een goed idee om die persoon te googelen.

Lara Hallam, professor communicatiewetenschappen

Spreek zo snel mogelijk af

Stel: je ontmoet iemand waarmee het online klikt, wanneer spreek je in het écht af? "Best zo snel mogelijk. Online kan je de beste versie van jezelf laten zien. Je kan over elk antwoord en elke reactie lang en hard nadenken. Offline is dat helemaal anders en is het veel moeilijker om je perfect voor te doen."

"Bovendien, als je te lang wacht ga je ook veel te hoge verwachtingen hebben. Langs beide kanten. Offline zie je ook non-verbale aanwijzingen. En die zijn ook heel belangrijk. Denk aan oogcontact, aanrakingen... Je moet ook testen of er 'een spark' is."

Spreek af op een openbare plaats

Afspreken is goed, maar wees voorzichtig. "Liefst op een openbare plaats. In een café of een restaurant. En laat iemand weten waar je bent  en met wie je afgesproken hebt. Je moet een kat een kat noemen. Het is en blijft een 'vreemde' waar je mee afspreekt. Het voorkomt ook ongemakkelijke situaties. Als je weg wil of als iemand anders zou weg willen is het veel makkelijker op café of restaurant dan bij iemand thuis."

Internet is je vriend

"Als je een 'touch' hebt, is het een goed idee om die persoon te googelen. Even controleren via Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin enzovoort of wat je match beweert ook overeenstemt met de info die je match geeft. Dat doen we eigenlijk offline ook. Je vraagt aan vrienden ook of die ene vriend of vriendin een toffe is."

Lara Hallam heeft zelf nog een persoonlijke tip: "Gebruik Google Image Search. Daar kan je een foto van je match in de zoekmachine steken. Bij een match die ik had waar ik twijfels over had, bleek dat hij een foto van een onbekende Amerikaanse acteur had gebruikt."

Aanrader!

Niet alle ervaringen met online dating zijn positief. Toch is het volgens Lara Hallam een aanrader. "Zeker, ook los van mijn eigen positieve verhaal. Je hebt zoveel aan je hoofd als volwassene. Na een scheiding, bijvoorbeeld, is het niet makkelijk om offline iemand te leren kennen. Je hebt je job, je vrienden, je kinderen, je hobby's, ... Het vergroot je 'visvijver' en dat is ook positief. "

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!