Cultuurjournalist Ben Van Alboom en zijn podcast 'De Nacht': "Het nachtleven is de motor van onze samenleving"

vrijdag 7 mei 2021 - 10:40
VisistGent
Visit Gent
Het is vol ongeduld uitkijken naar de dag waarop we weer mogen uitgaan. Discotheken en fuifzalen blijven nog even gesloten, maar we kunnen wel praten en herinneringen ophalen over het nachtleven. Cultuurjournalist Ben Van Alboom praat er maar al te graag over en maakte zelfs de podcast 'De Nacht' over het uitgaansleven door de jaren heen. "Het belang van het nachtleven wordt vaak onderschat" vertelt Ben bij Anja Daems in De Madammen.

"Het nachtleven is ontzettend belangrijk. Zo is het in de eerste plaats een veel leukere plaats dan Tinder om je lief tegen te komen. Ook is het een moment waar ideeën kunnen ontstaan om projecten op te starten of zelfs bedrijven. Maar bovenal is uitgaan het ideale moment om stress los te laten en je te amuseren. Door corona staat het uitgaansleven uiteraard even 'on hold', maar we mogen dat in de toekomst zeker niet uit het oog verliezen. In Gent is er zelfs een Nightlifecoach aangesteld om het uitgaansleven te garanderen. Er worden veel dure appartementen verkocht in de stad waardoor er veel regels bijkomen qua geluidsoverlast. Op zich is dat jammer want het uitgaansleven moet wel echt deel uitmaken van een stad. We willen niet terug ten velde op stap gaan naar baandancings. Het is van groot belang dat we een balans vinden tussen een bruisend nachtleven en een aangenaam stadsleven."

 

Wij gingen op zondag om 14u al dansen want om 22u moesten wij in de jaren 60 thuis zijn! Maar daarom hadden we niet minder plezier, integendeel!  

Christelle Algoet uit Waregem

Muziek

"In de jaren '70 -'80 draaide uitgaan meer om de muziek. Zo kon je sommige genres alleen ontdekken door uit te gaan. Er was geen internet en op de radio werd er bijvoorbeeld geen aandacht besteed aan elektronische muziek of HipHop. Uitgaan is intussen vooral een sociaal gebeuren geworden, hetgeen zeker niet negatief is. Opvallend is ook dat je in elke stad een specifiek muziekgenre had waar het voor bekend stond. In Gent had je vooral de Techno die veel aandacht kreeg met onder meer 'I Love Techno'. Antwerpen stond dan weer meer bekend voor House met Café d' Anvers. Hasselt had dan weer de Dockside in die tijd. Zoals altijd was Brussel een combinatie van alles. Zeker in de jaren '80 gingen we actief op zoek naar steden waar we het nachtleven indoken. Mensen legden veel kilometers af op zoek naar de perfecte uitgaanplaats. Zo trokken er feestvierders over heel Europa naar de Boccaccio in Gent. We hadden destijds veel over voor de perfecte uitgaanservaring. Intussen zijn we veel honkvaster geworden en gaan we voornamelijk uit in de dichtsbijzijnde stad." 

Uitgaan in de jaren 60 en 70 was geweldig in Antwerpen. We gingen van de ene dancing naar de andere. Ook kon je tot in de vroege uurtjes lekker gaan eten. 

Lucy van Huygevoort uit Antwerpen

Uitgaan met lekker eten 

"Iets wat ik graag zou terughalen uit het nachtleven van vroeger is het eten. Zo maakte eten echt deel uit van het nachtleven. De Martino in Gent was tot de jaren 90 heel de nacht open voor lekkere maaltijden. Je kon om 4u 's nachts nog een verse biefstuk friet gaan eten, zoiets kan je je nu niet meer voorstellen."

Beluister hier de podcast: 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!