Danny en Bieke kweken al 40 jaar Brussels grondwitloof: "We laten het witloof langzaam groeien, dat geeft meer smaak"

woensdag 2 december 2020 - 14:02
Grondwitloof
grondwitloof.be
In Buken, bij Kampenhout, wordt nog een 'Vlaamse klassieker' gekweekt: Brussels grondwitloof. Danny Schoevaerts en Bieke Hoogeras steken al vier decennia de handen uit de mouwen voor hun witloof.

Van 7uur tot 20uur 

Het is nu een zeer drukke periode voor de kwekers van witloof. Tot nieuwjaar zijn het lange dagen om het witloof in topvorm te krijgen zegt Danny: "Het is hard werken, maar we zijn trots op wat we doen. Het mag van ons al gerust wat kouder zijn. Dat is goed voor het witloof. Laat de sneeuw maar komen!" Tegenwoordig vind je bijna het hele jaar rond witloof, maar het échte grondwitloof is een winters streekproduct.

Volhouders

Heel wat collega's van Danny en Bieke zijn al overgeschakeld om minder intensieve kweekmethodes van witloof. Maar Danny en Bieke blijven geloven in wat zij doen: "Bij ons staat de grond centraal. Alle fases van het kweekproces gebeuren bij ons in de aarde. De kroppen moeten bij ons echt de aarde wegduwen. Daardoor zijn de bladeren van het witloof steviger en knapperig. Het krijgt ook echt tijd om te groeien, waardoor het meer smaak krijgt."

Soms botst het

Bieke en Danny werken al 40 jaar samen in weer en wind, maar ze zijn nog altijd samen. Wat is hun geheim? "Zoals in alle jobs zit het er hier wel eens tegen ja", zegt Danny. "We verschillen wel eens van mening, maar je moet het altijd bijleggen hé", vult Bieke al lachend aan. "En je kan gelukkig ook al eens apart een onderdeel van het kweekproces doen, het is niet dat we écht de altijd naast elkaar zitten", besluit Danny. 

Rap en rauw

Als je al 40 jaar witloof kweekt, dan eet je het ook al meer dan 40 jaar. Danny zou het elke dag kunnen eten. Maar zijn lievelingsrecept is eenvoudig: "Rauw, dun gesneden met een sjalotje en wat mayonaise. Bieke eet het soms terwijl ze het witloof aan het kuisen is: zo de mond in." Ook sterrenchefs zijn kind aan huis in Buken. Bij restaurants de Schone van Boskoop, De Slagmolen, Marcel en Vin d'Ou ligt het grondwitloof op de snijplank. Maar de chefs moeten het wel zelf komen halen: "Wij zijn maar met twee om het witloof te kweken, dus wij hebben geen tijd om langs alle restaurants te rijden met ons topproduct."   

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!