Dik en toch gezond... kan het?

maandag 24 september 2012 - 13:00
man peilt z'n eigen bierbuik
Onze dokter las in een Nederlands tijdschrift een artikel met de titel 'Dik en toch gezond'. Mensen met overgewicht zijn niet per definitie minder gezond dan degenen met een goed gewicht. Met genoeg l

Onze dokter las in een Nederlands tijdschrift een artikel met de titel 'Dik en toch gezond'. Mensen met overgewicht zijn niet per definitie minder gezond dan degenen met een goed gewicht. Met genoeg lichaamsbeweging is de kans op hart- en vaatziekten niet groter dan bij mensen met een gezond gewicht.

Dokter Dirk Devroey kwam erover vertellen bij De Madammen.

Voldoende beweging is essentieel voor een goede gezondheid! Dat blijkt uit een studie van de University of South California gepubliceerd in een vaktijdschrift.

De Amerikaanse wetenschappers concluderen dat mensen met overgewicht, eigenlijk niet zo veel ongezonder zijn dan mensen met een normaal gewicht. Er is wel één belangrijke voorwaarde: ze moeten aan lichaamsbeweging doen. Bewegen zou dus belangrijker zijn dan vermageren!

Een normaal BMI (de body mass index) ligt tussen 20 en 25. In dit onderzoek werden mensen met een BMI tussen 25 en 30 opgenomen, mensen met een zeker overgewicht dus. Mensen die lijden aan obesitas lopen wel een hoog gezondheidsrisico. Dat gaat van hart- en vaatziekten, kanker tot ook problemen met gewrichten.

Wat is er nu van aan, van dit onderzoek?

We moeten het ideaalbeeld van een BMI onder 25 absoluut niet nastreven. We moeten afstappen van het idee dat je moet mager zijn om gezond te zijn. Als we maar voldoende bewegen.

Stappen, bv. Op eigen tempo, een half uur stappen, gaan wandelen zonder stoppen, en dat elke dag, aan één stuk door, niet van de ene etalage naar de andere. Als je goed doorstapt, ben je al een goed stuk op weg!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!