Dokter Devroey: “Als je nog nooit hooikoortsklachten hebt gehad en nu opeens wel, moet je je laten testen”

maandag 25 mei 2020 - 11:57
Het coronavirus was lange tijd iets nieuws en onbekends. Ook ‘coronatesting’ is erbij gekomen. Dat zijn testen die worden uitgevoerd om te kijken of je besmet bent met het coronavirus. We krijgen er dan ook heel veel vragen rond in onze Radio 2-app. Dokter Devroey beantwoordt ze zorgvuldig.

“Al maanden krijg ik de vraag van heel veel mensen die getest willen worden. Veel mensen zijn nieuwsgierig en willen weten of ze COVID-19 al gehad hebben. Dat is normaal, omdat corona ook vaak zonder symptomen voorkomt", vertelt dokter Devroey over zijn eigen ervaringen als huisarts.

“Eens de contactopspoorders optimaal kunnen werken, zullen we nog meer mensen hebben die hun huisarts contacteren voor een test, omdat alle contacten van besmette patiënten ook moeten getest worden.”

Het is wel complex, want er zijn verschillende soorten testen. En dan is er ook nog het moment waarop je iemand kan gaan testen. Iemand die geen klachten heeft en nooit klachten gehad heeft, zal ook weinig kans hebben om een positieve test af te leveren. Je moet de mensen testen op het moment dat ze veel klachten hebben, als ze hoesten of een verstopte neus hebben. Op dat moment heb je het meeste kans om een positieve test te krijgen. Als je twee tot drie weken wacht, kan het zijn dat het virus verdwenen is uit je neus en keel. Dan kan je het natuurlijk nog moeilijk nagaan met een neus- of keelwisser.”

Keel- of neuswisser

“Zo’n wisser is een heel dun staafje dat ook heel plooibaar is. Je kan er heel makkelijk mee achteraan diep in de neus. Het doet geen pijn, maar het is wel vervelend. Het prikkelt een beetje. We doen het zonder problemen. Het gaat heel vlot.”

“Heel wat mensen zijn bang gemaakt door de dikke keelwissers die je ooit zag op tv. Die zijn enkel voor de keel bedoeld. Als je daarmee tot vanachter in de neus wil gaan, is dat echt lastig. Maar die gebruiken we nu bijna niet meer.”

Hoesten of een rokershoest? 

“Hoesten is een hoofdkenmerk. Iedereen die hoest zou moeten getest worden op het moment dat je hoest. Zelfs al hoest je maar drie dagen. Zeker als je bijkomende klachten hebt zoals hoofdpijn, spierpijn, pijn op de borst, moeilijk ademen en het verlies van geur en smaak.”

Voor alle symptomen moet je geen andere reden hebben, waarom je die symptomen zou kunnen hebben. Als je hoofdpijn hebt, maar je bent de dag ervoor flink op de lappen geweest, dan heb je een kater en geen corona. Weliswaar moeten mensen zelf inschatten of ze plotseling veel meer hoesten dan anders. Een verstokte roker bijvoorbeeld zal sowieso al veel hoesten. Of mensen die gevoelig zijn voor hooikoorts niezen sowieso vaak.”

Hooikoorts

Als je nog nooit hooikoorts gehad hebt, is het een reden om je te laten testen bij verschillende symptomen. Aan de andere kant, als je in deze periode symptomen hebt zoals een verstopte neus, vermoeidheid, spierpijn en jeukende ogen … En je weet dat je dat de vorige jaren ook had, kan je ervan uitgaan dat je gewoon een seizoensallergie hebt.”

“Je kan de test doen door gewoon binnen te blijven, want dan heb je er minder last van. Een goede test is ook: als je van buiten komt meteen je kleren uitdoen en douchen. Doe erna weer propere kleren aan. Dat zijn zaken waardoor je snel niet meer moet niezen of hoesten.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!