Dokter Devroey: "Mensen zijn thuis in bed blijven liggen met een beroerte uit angst voor het ziekenhuis"

maandag 18 mei 2020 - 10:22
Veel mensen stellen hun bezoek aan de huisarts uit, uit angst om besmet te geraken met het coronavirus. Dokter Devroey roept daarom nog eens op: "Als je klachten heb, ga alsjeblieft naar de dokter."

"De voorbije maanden hebben we vooral de patiënten verzorgd die dringende zorg nodig hadden. Nu zien we opnieuw mensen in de praktijk, en dan hoor ik toch wel dingen... Er zijn mensen die een beroerte hebben gehad en gewoon thuis in hun bed zijn blijven liggen, omdat ze de huisarts niet durfden te bellen. Allemaal uit angst dat ze naar het ziekenhuis gestuurd zouden worden. Terwijl, als ze binnen de vier uur in het ziekenhuis zouden geweest zijn, dan hadden ze perfect behandeld kunnen worden. Terwijl ze er nu restletsels aan hebben overgehouden door die beslissing te maken", waarschuwt dokter Devroey.

"Beroertes en hartinfarcten minder gemeld"

"Ook hartinfarcten worden minder gemeld, maar ik kan me niet voorstellen dat die nu niet voorkomen met de stress die mensen nu ervaren rond corona. Maar ook met de mensen die nu plots intensiever sporten, ook dan kan je een hartinfarct krijgen. En ook dan is het belangrijk om snel de juiste zorg te krijgen. Dan kunnen ze net zoals bij een beroerte een product inspuiten waardoor de bloedklonters oplossen en je daarna helemaal normaal kan functioneren."

"Het is niet uitgesloten, maar de kans dat je in een ziekenhuis besmet raakt met COVID-19 is klein"

Intussen zouden 1080 mensen besmet zijn geraakt met het coronavirus terwijl ze in het ziekenhuis waren voor andere klachten. Maar dat cijfer moet genuanceerd worden, vindt dokter Devroey. "Van die 1080 personen weten we niet hoeveel mensen al voor hun opname besmet waren met het virus. De incubatieperiode van het virus is twee weken, dus de kans lijkt mij groter dat je voor je ziekenhuisopname al besmet was met het virus. Het is niet uitgesloten, maar de kans dat je op een niet-COVID-afdeling in contact komt met iemand die besmet is met het virus, is klein. De verpleegkundigen en dokters worden ook gescheiden tussen de twee afdelingen. Dus dat getal van 1080 lijkt mij fel overdreven."

"Het is veilig in de dokterspraktijk"

"Mensen moet echt geen schrik hebben, het is veilig in de dokterspraktijk. Mensen die verdacht worden van corona worden op een andere locatie of op een ander moment onderzocht. Bel hoe dan ook eerst naar je huisarts, die zal je de juiste instructies geven. De huisartsen overal in het land staan klaar om je helpen", besluit dokter Devroey.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!