Dokter Devroey over coronaproof reizen: "Ik zou zelf echt niét met het vliegtuig op vakantie gaan"

maandag 29 juni 2020 - 10:24
Onze zomervakantie zal er door corona iets anders uitzien dan normaal. Of je maakt er een leuke staycation van, of je trekt erop uit met de auto, trein of vliegtuig. Dokter Devroey beantwoordde bij 'De Madammen' enkele van jullie bezorgdheden over reizen in coronatijden.

Is een waterpretpark een veilige plek?

"Als je gewoon zwemt in een zwembad, dan is het risico vrij beperkt in het water. Natuurlijk is de vraag hoe het in de kleedkamers gesteld is. Hoe goed zijn die gepoetst? Zijn de deurklinken schoongemaakt? En er is nog een bijkomend gevaar in zwembaden. Het virus wordt verspreid via kleine druppeltjes, en in een zwembad kunnen die wat langer blijven hangen. Het virus gedijt goed in de temperaturen van een zwembad."

"Je moet er ook niet op rekenen dat de chloor in het zwembadwater het virus kan kapot maken, daarvoor is de hoeveelheid chloor veel te laag. Dus, ook in een zwembad blijft het belangrijk om afstand te houden, en let erop dat je kleedkamer netjes is."

Wat met het sanitair op campings?

"Het blijft een publiek sanitair, waar de gedeelde contactoppervlakten vermoedelijk niet allemaal worden gereinigd tussen elk gebruik. Als dat zo zou zijn, geeft dat natuurlijk veel extra werk, en dan is het plezier er ook af. Dus, ik zou zeggen, probeer het gebruik van die gemeenschappelijke ruimtes te beperken."

"Moet ik in een pretpark na elke attractie mijn handen ontsmetten?

"Het belangrijkste blijft: als je je ziek voelt, blijf daar weg en blijf thuis. Als je er toch naartoe gaat, zou ik aanraden om je handen te ontsmetten of om de handgrepen en andere onderdelen die je aanraakt zelf te ontsmetten met materiaal dat je zelf meebrengt. Handschoenen zouden ook een oplossing kunnen zijn, maar dat is ook niet ideaal. Want dan zou je tussen elke attractie je handschoenen moeten wisselen en moet je er zeker op letten dat je je gezicht niet per ongeluk aanraakt."

Wat als ik ziek word op vakantie in het buitenland? Wanneer moet ik mij zorgen maken?

"De symptomen zijn uiteraard in België en in het buitenland hetzelfde. Wat je het best wel navraagt bij het hotel of het vakantiepark waar je verblijft, is naar welke instantie je moet bellen als je je ziek voelt. Als je met een camper rondrijdt, heb je geen vaste uitvalsbasis, dan kan je wel gewoon contact opnemen met een ziekenhuis. Sowieso zal het afhankelijk zijn van in welk dorpje je verblijft."

Het belangrijkste blijft, als je je ziek voelt: blijf thuis!

Dokter Devroey

Wat met hoofdkussens in hotels?

"Als er al een virus in het kussen terechtkomt van iemand die ziek is geweest, dan zal het daar niet zo lang in overleven. Ik schat dat een virus daarin een twaalftal uren zal overleven. Als je het wil ontsmetten, dan kan je het gewoon in de zon leggen, zeker niet in de diepvries, want daarin zal het nog langer overleven."

Is reizen met vliegtuig echt veilig?

"Ik ga het zelf niet doen, met het vliegtuig reizen. Je zit vlakbij een hele hoop mensen, makkelijk zo'n 200 of 300 mensen. Als er een superverspreider bij is... Ik vind het echt niet zo veilig om met het vliegtuig te reizen. De vliegtuigmaatschappijen zeggen wel dat de lucht wordt afgezogen en dat er verse lucht in het vliegtuig wordt gebracht. De lucht die afgezogen wordt, wordt dikwijls afgewisseld met de lucht die binnenkomt, en als daar iets mis mee loopt... Ik maak er mij eerlijk gezegd wel zorgen over, zelfs als iedereen een mondmasker draagt."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!