Dokter Devroey over orgaantransplantatie: "Ik krijg liever longen van een zeventiger die niet gerookt heeft, dan longen van een 40-jarige roker"

donderdag 3 december 2020 - 12:56
Artsen van het UZ Leuven zijn erin geslaagd om longen te transplanteren van een donor die een milde vorm van COVID heeft gehad. Reden genoeg om het met dokter Devroey te hebben over de fascinerende wereld van de transplantaties.

Immuniteit

Organen van mensen die een milde vorm van het coronavirus hebben gehad, kunnen dus nog gebruikt worden voor transplantatie. Maar wil dat dan ook zeggen dat de patiënt die het orgaan ontvangt ook meteen immuun is voor het virus? "Helaas niet", zegt dokter Devroey. "Immuniteit geef je niet door met organen. Erger nog: patiënten die een orgaan krijgen, nemen net medicatie die hun immuniteit onderdrukt. Anders is de kans groot dat je lichaam het vreemde orgaan afstoot." Je lichaam is dus zwakker en zou in principe het coronavirus sneller kunnen binnen krijgen.

Oud maar niet versleten

De donor van de longen in dit geval was een 70-plusser. Maar de leeftijd van organen is niet altijd een bezwaar voor transplantatie: "Een paar longen van een overleden zeventiger kan gerust nog 30 jaar mee. Overlijden aan versleten longen gebeurt zelden. Een voorwaarde is wel dat je geen roker bent. Roken is echt afschuwelijk slecht voor de longen. Ik krijg dus ook liever longen van een zeventiger die niet gerookt heeft, dan longen van een 40-jarige roker."

Een voet op je arm

De medische wetenschap ontwikkelt ongelooflijk snel. Maar er zijn toch grenzen aan wat je kan transplanteren: "Een hoofd transplanteren, is volgens mij zo complex dat dat moeilijk zal gaan. De zenuwbanen op de overgang tussen je hoofd en je lichaam zitten veel te ingewikkeld in elkaar. Ook een oog transplanteren kan nog niet omdat het eigenlijk te nauw verbonden is met de hersenen. Gezichtstransplantaties zijn wel al gebeurd, maar dat zijn operaties van enkele dagen. Maar bijvoorbeeld een voet op een arm transplanteren kan wel. Voor mensen die geen handen meer hebben kan dat een handig alternatief zijn."

Iedereen donor

In het begin van dit jaar stonden er zo'n 1300 mensen op de wachtlijst voor een transplantatie: "Elk jaar krijgen zo'n 1000 mensen het goede nieuws dat er een orgaan voor hen gevonden is. Maar ik vrees dat dat getal lager zal liggen dit jaar door het uitstellen van operaties door het coronavirus. Gelukkig is elke Belg die sterft een potentiële donor, tenzij je expliciet een verklaring hebt getekend dat je geen organen wil afstaan", besluit dokter Devroey.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!