Geen Boekenbeurs dit jaar, maar wél 5 leestips van Anja Daems

woensdag 28 oktober 2020 - 13:21
Unsplash
Anja Daems ging samen met Showbizz Bart naar zijn favoriete boekenwinkel in Mechelen. En ze kwam niet met lege handen thuis. Omdat de Boekenbeurs dit jaar niet kan doorgaan, deelde ze haar nieuwste aanwinsten met Cathérine Vandoorne in 'De Madammen'.

'Mrs. Degas' – Arthur Japin

Allereest vertelt Anja over het nieuwe boek van Arthur Japin. "'Mrs. Degas' heet het boek. Het is een soort van historische liefdesroman en veel dingen kloppen in dat boek.” Het gaat over de Franse schilder Degas. Je kent hem misschien van zijn schilderij 'De ballerina' en je weet dan misschien ook dat hij op het einde van zijn leven blind geworden is. Hij bleek verliefd te zijn op zijn Amerikaanse nicht Estelle, waar uiteindelijk zijn broer mee getrouwd is. Het is een heel mooi liefdesverhaal en tegelijkertijd kom je ook nog eens iets te weten over de Degas-familie. Leest als een trein!"

'Het leugenachtige leven van een volwassene' – Elena Ferrante

“Dan zag ik ook nog de nieuwe Elena Ferrante liggen”, gaat Anja verder. ‘Het leugenachtige leven van een volwassene’ heet het en ook dit boek gaat, net zoals Ferrante’s vorige boeken, over vriendschap en speelt zich af in Napels. Iedereen die graag een voorproefje wil, kan kijken naar de reeks ‘De geniale vriendin’. Die is gebaseerd op een van Ferrante’s vorige boeken. Leuk weetje: of Elena Ferrante een man of een vrouw is, weten we niet.

Ik heb me helemaal laten gaan! Het is geen Boekenbeurs dit jaar, dus ik had nog wat centjes voor boeken over.

Anja Daems

'De opgang' – Stefan Hertmans

“Waar ik ook nog heel erg naar uitkijk, is de nieuwe van Stefan Hertmans. 'De opgang' heet het boek”, vertelt Anja. Zijn vorig boek ‘Oorlog in Terpentijn’ gaat over zijn vader in de Eerste Wereldoorlog en ook 'De opgang' heeft iets te maken met de oorlog. Hertmans heeft ooit een huis gekocht in Gent en dat bleek het huis te zijn van een Vlaamse SS’er. In dit boek gaat hij op zoek naar het verhaal van die man en hij probeert hem te begrijpen."

'De avond is ongemak' – Marieke Lucas Rijneveld

“Ik hoorde een aantal maanden geleden iets over ‘De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld.”  David Van Ooteghem heeft het ook al gelezen. “Het is een heel aangrijpend boek, je zal er niet bepaald vrolijker van worden”, vertelde David aan Anja. "Het boek gaat over een gereformeerd boerengezin, ergens in het Noorden van Nederland. Tijdens de winter zakt de oudste zoon door het ijs tijdens een schaatswedstrijd en sterft hij. In het boek lees je hoe de ouders dit verwerken. Dat is niet zo makkelijk en door de zware klap, wordt het steeds moeilijker voor de ouders om nog liefde te geven aan hun andere kinderen. Het boek is geschreven door de ogen van het tienjarige zusje van het slachtoffer. Dat maakt het soms grappig, maar vaak ook heel erg triestig. Heel mooie zinnen die je regelmatig wil herlezen. Maar het is van een schoonheid waar je zelf ongemakkelijk van zal worden”, aldus David. Niet voor de gevoelige lezers dus!

'De vlinderkamer' – Lucinda Riley

Ten slotte heeft Anja ook nog een leestip voor wie liever iets luchtiger leest: 'De vlinderkamer' van Lucinda Riley. "Je kent haar misschien wel van de boekenreeks ‘De 7 zussen’. In afwachting van het zevende deel heeft ze ons nu alvast iets nieuw gegeven om te lezen: ‘De Vlinderkamer’. Hét boek voor de romantische zielen onder ons! "

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!