Gerty Christoffels sprak in 2016 nog met Anja Daems: "Ik denk dat ik écht met mijn leven gedaan heb wat ik wilde doen"

maandag 11 oktober 2021 - 18:17
In 2016 stond Gerty Christoffels na lange tijd weer in de spotlights toen ze met haar vroegere 'Drie wijzen'-compagnons Jacques Vermeiren, Walter Grootaers en Kurt Van Eeghem op de planken stond in 'De drie grijzen'. Het was de aanleiding voor Anja Daems om samen met Gerty terug te blikken op haar leven, voor en achter de schermen. Het werd een ontwapenend gesprek met ontroerende levenswijsheden.

"Er zijn zoveel mooie dingen die ik in mijn hart heb kunnen sluiten als herinnering"

Gerty bleef kinderloos, niet uit overtuiging, maar door de gang van het leven. “Noch mijn broer, noch mijn zus, noch ik hebben kinderen. Het stopt echt bij ons. Het is zeker geen bewuste keuze geweest, het leven is zo gegaan. Rond mijn veertigste heb ik er wel even last van gehad, maar goed, het is nu zo gelopen. Toen ik jong was, kon ik me nooit voorstellen dat ik geen kinderen zou hebben. Maar ik doe niet aan spijt, wie heeft daar iets aan? Ik tel mijn zegeningen, is dan eerder mijn invulling. Ik heb een prachtige carrière gehad, ik heb zoveel van de wereld gezien, ik heb veel interessante mensen mogen interviewen. Er zijn zoveel mooie dingen die ik in mijn hart heb kunnen sluiten als herinnering. Ik ben blij met mij leven.”

"Geen kinderen hebben, was geen bewuste keuze."
Gerty Christoffels

"Waarom zitten we toch altijd alles uit te stellen, leef hier en nu"

"Ik ben een grote fan van Marco Borsato. Zijn liedje 'Nooit meer een morgen' komt op het simpele idee neer, 'leef hier en nu, wat zou je doen als er geen morgen meer zou zijn?' En dat geloof ik ook, denk niet aan de toekomst, want die is er toch niet. Het verleden ligt achter je, daar kan je niets meer aan veranderen. Er is maar één optie, en dat is hier en nu leven. Dat lukt niet iedere dag, maar is dat erg?"

"Ik ben de afgelopen jaren meer geconfronteerd met de dood. Ik ben een aantal goede vriendinnen verloren op veel te jonge leeftijd. Dat heeft me meer doen beseffen, waarom zitten we toch altijd alles uit te stellen? We hebben altijd maar langere to do-lijstjes waar we alleen maar zenuwachtig van worden."

"Er is maar één optie, en dat is hier en nu leven."
Gerty Christoffels

"Ik denk dat ik echt met mijn leven gedaan heb wat ik wilde doen"

"Ik denk dat ik echt met mijn leven gedaan heb wat ik wilde doen. Ik heb mijn hele leven alleen dingen gedaan die ik graag deed. Mijn vader vertelde dat hij op zijn achttiende was gaan rondreizen met een Nederlands theatergezelschap. Je kan je voorstellen dat dat in die tijd niet goed aan kwam. Ik heb daar altijd van onthouden: wat andere mensen rond je ook zeggen, doe gewoon wat jij vindt dat je moet doen. Die levensles zit dan in je voor de rest van je leven, denk ik. Nu, ik heb geen wereldschokkende dingen gedaan he, maar ik heb wel altijd mijn innerlijke stem gevolgd. Ik geloof het dan ook niet wanneer mensen zeggen, 'jij hebt toch zoveel chance gehad, ik heb altijd pech'. Je kan altijd 'ja' of 'nee 'zeggen op iedere vraag die op je afkomt, en het hangt allemaal af van jouw antwoord, daar komt het geluk vandaan dat op je afkomt."

Anja Daems blikte ook vooruit naar Gerty's zestigste verjaardag. Maar Gerty relativeerde het als geen ander. "En dan? Er is maar één ding erger dan ouder worden, en dat is niet ouder worden."

"Er is maar één ding erger dan ouder worden, en dat is niet ouder worden."
Gerty Christoffels

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!