Hetty Helsmoortel: “Toen ik mijn vriendin ontmoette was er vuurwerk. Je ziet dat in films, maar ik wist niet dat je zoiets zelf kon voelen”

dinsdag 12 januari 2021 - 09:10
Foto: Radio 1
Je kent moleculair bioloog en doctor in de gezondheidswetenschappen Hetty Helsmoortel misschien van het Eén-programma 'Vrede op Aarde'. Voor 'De Plek' neemt Hetty Anja Daems mee naar het cultureel centrum De Post in Oostende, haar geboortestad.

Normaal ging de première van haar voorstelling 'Missie 2020' van start in het oude postkantoor. Daarin probeert ze moeilijke wetenschap uit te leggen in glasheldere taal. Ondanks het lege podium is ze heel blij met waar ze nu staat. “Ik ben gelukkig op professioneel en privévlak." Over dat laatste vertelt ze in alle eerlijkheid en zonder een blad voor de mond te nemen.

Rebels tienerimago

“Ik denk dat mijn ouders al lang doorhadden dat ik op meisjes viel. Op een bepaald moment, toen ik 12 of 13 was, was er een periode dat ik zei: ‘als ik lesbisch ben, ga ik in Oostenrijk wonen.’ Het is zo raar hoe een puberbrein werkt, alsof je daarvoor weg moet! Toen stond ik voor de spiegel en zei ik tegen mezelf: ‘Hetty, als, als, als? Dit is geen als, het is gewoon zo.’ Ik had geen schroom om er voor uit te komen. Ik was een beetje een rebel in het middelbaar. Dat ik anders was dan de meesten, paste toen wel bij mijn imago.”

Hetty is twee jaar geleden gescheiden van haar vrouw, maar ze zijn vandaag nog altijd beste vrienden. Ook bij haar ouders is dat niet anders. “Mijn vader heeft lang nadat hij getrouwd was en ons gekregen heeft, ontdekt dat hij homo is. Ik geloof heel hard dat hij het niet wist toen hij met mijn moeder trouwde. Die twee zijn trouwens ook nog altijd beste vrienden. Ik vind dat een fantastisch voorbeeld. Je kan uit elkaar gaan en elkaar toch nog doodgraag blijven zien. Elkaar door dik en dun steunen, dat hebben zij altijd gedaan.”

Van mijn eerste kind ben ik meemoeder. Er is toch een zekere afstand in het begin. Je moet een band opbouwen.

Hetty Helsmoortel

"Ik ga voor hen alle twee door het vuur"

“Maar dan ben ik mijn soulmate tegengekomen. Toen ik Els tegen het lijf liep, was er zo’n klik. Vuurwerk! Ik dacht niet dat dat mogelijk was. Je ziet zo’n dingen wel in films. Maar ik wist niet dat je zoiets kon voelen, kon meemaken. Dan begin je te twijfelen. Moet ik hiervoor gaan? Of moet ik gaan voor de fijne, warme en hechte relatie met het gezin dat ik er al is? Ook naar de kinderen toe voel ik mij daar soms nog wel schuldig over." Helsmoortel heeft twee kinderen met haar ex-vrouw. "Ze zijn zes en drie jaar. Je ontneemt hun toch wel een klassiek gezin. Hoewel klassiek, een op drie getrouwde koppels gaat tegenwoordig uit elkaar. Spijt heb ik niet. De kindjes bloeien open bij vier mama’s met allemaal een verschillend karakter, die hun allemaal met iets anders kunnen bijstaan.”

“Van mijn eerste kind ben ik meemoeder. Ik vraag mij dan soms af: is dit wat vaders voelen? Er is toch een zekere afstand in het begin. Je moet een band opbouwen. We moeten daar niet flauw over doen, biologie heeft blijkbaar een enorme impact op een zwangerschap. Bij onze zoon, die ik zelf in mijn buik heb gedragen, was die band er meteen. Maar ze zijn allebei mijn kinderen, ik zie ze allebei doodgraag. Ik ga voor hen alle twee door het vuur.”

Rolmodellen

“Met onze kinderen hebben we al vroeg gepraat over hoe alles in elkaar zit. Je praat er het best over vóór de vragen komen, anders ben je te laat. We zijn daar dus altijd heel open over geweest. Dat er twee mama’s zijn en dat er één zaadje is van een meneer die ons kindjes gunde. Ook naar rolmodellen toe hebben we bewust gekozen voor twee peters. We proberen daar actief mee bezig te zijn. Dat onze kinderen genoeg in contact komen met mijn vader, mijn broer en mijn neef. Ik ben misschien niet de grootste optimist in het leven, maar ik vind dat we goed bezig zijn!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!