Imke Courtois over de vloek van de Gouden Schoen: "Vormer speelde slecht het jaar nadat hij won, maar Vanaken blijft sterk"

woensdag 15 januari 2020 - 11:30
Vanavond, 15 januari, wordt de Gouden Schoen opnieuw uitgereikt. Een voetbalfeest! Alleen is het al voor de 66ste keer feest bij de mannen en nog maar voor de 4de keer bij de vrouwen.

Onbekend is onbemind

"Dat is inderdaad een groot verschil," vindt ook Imke Courtois, voormalige Red Flame. "Ik denk ook dat het moeilijk is voor het publiek om een juiste voetbalvrouw te kiezen. De mensen die stemmen, zien eigenlijk alleen de Red Flames spelen, maar nooit de speelsters uit de gewone competitie. Ze kennen die dus niet. Tessa Wullaert kreeg twee keer de Gouden Schoen en Janice Cayman één keer. Allebei Red Flames."

De vloek van de Gouden Schoen

Niet alle spelers die de Gouden Schoen wonnen, speelden het jaar daarna op niveau. Er wordt zelfs gesproken over 'De vloek van de Gouden Schoen'. "Ik geloof dat toch niet echt," zegt Imke. "Vanaken die de Gouden Schoen won, speelde het jaar nadien toch weer schitterend en is ook nu weer favoriet. Vormer was een ander verhaal... Die speelde slecht het jaar nadat hij won."

Pol Van Himst

"Pol Van Himst won de Goden Schoen vier keer," vertelt Imke. "Maar ik heb misschien nog meer bewondering voor een speler als Thorgan Hazard die bij een kleinere ploeg als Zulte-Waregem speelde en toch de Gouden Schoen won. Of als een doelman of een verdediger de prijs wint. Door de subcategorieën bij de stemming, maken die minder kans. Als ze dan wél winnen, is dat extra mooi!" besluit Imke. 

Imke Courtois

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!