Kaatje Vergauwen, douanier in de haven van Antwerpen: “In deze job mag je geen schrik hebben”

woensdag 26 januari 2022 - 10:00
Op 26 januari is het de internationale Dag van de Douane. Een goed moment om uit te zoeken wat een job bij de douane juist inhoudt. Anja Daems ging op stap met Kaatje Vergauwen, douanier in de haven van Antwerpen.

Heel fijne job 

Kaatje Vergauwen doet haar job in deze functie en in dit team bijna 3 jaar. Maar waarom doet ze haar job zo graag? “Ik vind het een hele mooie job. Het is een beetje onbekend bij de meeste mensen, heb ik de indruk. Je bent vrij en je hebt een zekere verantwoordelijkheid. Ik vind ook dat we in een leuk team zitten. Als team bewaking komen wij overal. Wij komen in contact met de mensen die de goederen controleren en wij komen in contact met de burger. Je geeft ook een signaal aan de burgers dat er gecontroleerd wordt. Het is een heel fijne job, vind ik.”

Geen schrik hebben

Anja Daems vraagt zich af of Kaatje nooit schrik heeft. Maar volgens Kaatje mag je eigenlijk geen schrik hebben in deze job. “Niet iedereen draagt een wapen binnen de douane, maar het feit dat je een wapen krijgt wil zeggen dat je een functie uitoefent waar er toch risico’s aan verbonden zijn. ’s Nachts doen wij ook patrouilles en controles en dan kunnen we op de kaai vaak oog in oog staan met uithalers, criminelen die ladingen drugs willen uithalen. Het is daar pikdonker. Je weet nooit met wie je oog in oog komt te staan of wat de reactie zal zijn.”

Niet iedereen draagt een wapen binnen de douane, maar het feit dat je een wapen krijgt wil zeggen dat je een functie uitoefent waar er toch risico’s aan verbonden zijn.

Kaatje Vergauwen, douanier in de haven van Antwerpen.

Gekke dingen meemaken

Als douanier kom je ook soms gekke dingen tegen. "Ik herinner mij nog goed, toen ik nog niet zo lang in dit team zat, deden we een wegcontrole in de haven. Wij hadden een lichte vrachtwagen aan de kant gezet. Toen we de koffer open deden lag daar een valiesje in. Dat viel meteen op want druguithalers gebruiken ook vaak sportzakken. Dat valiesje was op slot en dat vonden we heel verdacht. We vroegen of het valiesje open kon gemaakt worden. Maar die jongen begon te blozen, dus ik vroeg wat er in zat. Hij vertelde op een aarzelende manier dat er speelgoed voor volwassenen in zat. Dat bleek uiteindelijk ook te kloppen."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!