Linde Merckpoel over het moederschap: "Ik werd overspoeld door een liefde waarvan ik niet wist dat ze bestond"

dinsdag 18 mei 2021 - 11:39
Linde Merckpoel wordt 37. Begin december van vorig jaar werd ze voor het eerst moeder van een allerschattigste dochter Cleo. Ze kon vooraf niet inschatten in welke mate het moederschap haar leven zou veranderen, vertelt ze aan Cathérine Vandoorne.

Moeder worden is en blijft speciaal. Dat kan iedereen je vertellen. Ook Linde Merckpoel sinds kort en ze verwoordt het fantastisch mooi: “Ik had mij nooit kunnen voorstellen dat het me dermate zou veranderen”, vertelt ze. “Je stelt je van alles voor bij moeder worden en je denkt dat je een idee hebt van wat het met jou en je leven gaat doen, maar… Je kan je het niet voorstellen. Je leven staat in één keer totaal ondersteboven en je wordt overspoeld door een liefde waarvan je niet wist dat ze bestond. Ik vergelijk het vaak met het gevoel alsof er een klepje in je hart opengaat en ineens stroomt er zo veel liefde door je hart waarvan je niet wist dat je ze kon geven. Of dat je het in je had. Waanzinnig!”

Een meer moederende moeder

“Ik ben toch wel een meer moederende moeder dan ik dacht. Daarin verras ik soms mezelf, maar ook dat heb je niet onder controle. Ik ben niet overbezorgd, maar ik ben daar toch heel hard mee bezig. Als zij in de buurt is, wordt mijn hersenpan in twee gedeeld. De helft van mijn hersenpan is bij Cleo om te zien of alles oké is. Sorry, ik ben een wandelend cliché op dat vlak. Ik vind dat ook niet erg. Maar dat ik zo ging zijn, had ik nooit kunnen voorspellen.”

Toen ik moeder werd, snapte ik pas hoe graag mijn mama mij ziet.

Linde Merckpoel

Linde vlogt

“Langs de andere kant heb ik willen merken, en daar ben ik blij om, dat ik nog steeds super graag werk. Ik ben een maandje langer thuis gebleven dan gepland, in totaal dus vier maanden, maar op het moment dat ik voor het eerst weer een video ging opnemen, goh … Ik was zo blij om weer dat gevoel te hebben van: hier ben ik weer! Met onverdeelde aandacht, met nog steeds mijn grote passie voor mijn job en voor wat ik doe, …”

“Mijn eerste video was op de muur van Geraardsbergen. Ik weet het nog heel goed. Er stonden wat mensen te kijken naar hoe ik die video opnam. Opeens vroeg er iemand: hey Linde, hoe is het met je kindje? Ik had al een heel uur niet aan mijn kindje gedacht! Helemaal niets. Ik voelde me schuldig, maar langs de andere kant dacht ik: misschien maar goed ook?”

Dat ik geen jongensmama werd, was geen teleurstelling, maar mijn hoofd moest toch even een kleine kwartslag draaien.

Linde Merckpoel

Dochter Cleo

Linde Merckpoel was er altijd van overtuigd dat ze een jongensmama zou worden: “Ik ga niet zeggen dat het een teleurstelling was, maar mijn hoofd moest toch even een kleine kwartslag draaien. Ik had mezelf echt voorgesteld als een voetbalmama. Niet dat Cleo nooit mag voetballen, integendeel. Maar moeder van een jongen zijn, vond ik een geruststellendere gedachte. Voor een meisje wil je meer zorg dragen, je wil haar meer beschermen."

"Meisje zijnde heb ik ook altijd gevoeld, of zie ik duidelijk rondom mij, dat ze harder moet werken om te bereiken wat een jongen wil bereiken. Dat is gewoon zo. Ik hoop dat tegen dat Cleo groot is en haar doelen stelt, de wereld weer een beetje meer zal opgeschoven zijn in de positieve richting. Maar nu heb ik nog steeds het gevoel dat een vrouw iets harder moet knokken om er te geraken dan een man. Maar pas op, Cleo wordt een pittige duvel! (lacht) Zij zal wel knokken. Ze gaan haar zien komen. Dat wil ik haar ook leren: als ze iets wil en ze werkt ervoor, kan ze alles bereiken.”

Moeder - dochter

Een moeder-dochterband kan heel erg mooi zijn. Dat heeft Linde zelf bewezen. Een jaar geleden nam ze haar moeder mee op reis: “Eén van de allermooiste dingen aan moeder worden van een dochter, vond ik dat wanneer Cléo geboren is, ik eindelijk iets snapte. Ik heb het ook ge-sms't naar mijn moeder: nu snap ik hoe graag jij mij ziet. Als ik het luidop zeg, krijg ik er nog steeds de tranen van in mijn ogen. Ik word er emotioneel van. Ik had dit gevoel nooit kunnen vatten, mocht ik zelf geen kind ter wereld gebracht hebben. Het gevoel van hoe overweldigend groot die liefde is. Ik vond het een onwaarschijnlijk krachtig gevoel.”

De plek van Linde Merckpoel

Linde Merckpoel nam Cathérine Vandoorne mee naar Antwerpen, de stad waar ze haar liefde voor radio voor het eerst ontdekte. En daar zat Radio 2-collega Chris Dusauchoit zelfs voor iets tussen!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!