Nu fitnesscentra weer sluiten: "Blijf bewegen, anders heb je 4 tot 6 weken nodig om je spieren weer op te bouwen"

woensdag 28 oktober 2020 - 11:07
Foto: Unsplash
De fitnesscentra gaan weer dicht vanaf vrijdagavond. Je zal maar keihard getraind hebben voor die sixpack. Wat nu? Hoe snel kan je die sixpack weer verliezen?

"Hoe snel ga ik die spieren weer verliezen? Dat is een vraag die ik veel krijg de laatste tijd", zegt kinesiste Frédérique Neys bij 'De Madammen'. "Alles hangt af van hoe getraind je ervoor was. Heb jij een goede basis, was je al regelmatig aan het sporten en hield je dat al een hele tijd vol,  dan heb je wel wat marge. Dan hoef je niet te panikeren. Ben je iemand die niet consequent sport, dan is de kans op verlies van spieren veel sneller. Je brein gaat de gedane arbeid veel sneller vergeten."

Spieren maak je tussen je oren.

"Trainen is niet alleen je spieren: sporten zit ook een stuk in je hoofd. Bewegen wordt namelijk aangestuurd vanuit je brein, dus als je niet meer sport, ga je ook cognitief je skills verliezen, waardoor je ook je spieren gaat verliezen."

Hoe snel je je spieren weer kan opbouwen, is moeilijk te zeggen. "Dat hangt van verschillende factoren af: je hormonen spelen mee, maar ook genetische factoren spelen een rol. Je hebt nu eenmaal mensen die sneller spieren aanmaken dan anderen. En ook het geslacht speelt mee: vrouwen hebben het moeilijker dan mannen om spieren aan te maken."

"Als je stopt met sporten, heb je 4 tot 6 weken nodig om je spieren weer op te bouwen"

"Als je helemaal geen sport meer gaat doen, ga je sowieso 4 tot 6 weken ‘leereffect’ nodig hebben om weer spieren op te bouwen. We noemen dat een motorisch leereffect. Daarom is het belangrijk om wél te blijven bewegen, ook al gaan de fitnesscentra nu dicht."

"Je kan ook gewoon buiten trainen. Het is een misverstand dat je toestellen nodig hebt om spieren op te bouwen. Je hebt echt geen gewichten nodig om aan spierkrachttraining te doen. Integendeel, je kan ook buiten op een heel leuke manier oefeningen doen met je eigen lichaamsgewicht. Dat noemen we ‘body weight’ training. En je hebt het voordeel van de natuur, ga eens naar een bosrijke omgeving. Want in de natuur heb je ook superveel tools die je kan gebruiken. We moeten creatief worden om zeker te blijven bewegen. Ik zag tijdens de vorige lockdown al heel veel mooie pareltjes, ik ben ervan overtuigd dat dat nu ook zal gebeuren."

"Probeer een nieuwe sport"

"En misschien is het nu ook het ideale moment om een nieuwe sport te beginnen. Je hebt nog andere leuke manieren om te bewegen. Ga eens kijken bij de Oosterse sporten: Tai chi, yoga, pilates, die sporten kunnen ook perfect buiten beoefend worden. En natuurlijk is een mooie wandeling ook altijd ideaal: het is nu prachtig buiten, de bomen zijn helemaal aan het veranderen, je ziet mooie kleuren, doe dus gewoon een fikse wandeling!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!