Op autovakantie met je hond? Chris Dusauchoit geeft je 4 handige tips!

donderdag 25 juni 2020 - 14:56
foto: unsplash
Welke voorzorgen moet je nemen wanneer je hond mee op vakantie gaat? Dierenexpert Chris Dusauchoit geeft enkele belangrijke tips.

Bereid je hond voor

"Je moet je hond toch een beetje voorbereiden op een reis in de auto. Als je met je hond alleen naar de dierenarts gaat met de auto, dan associeert je hond de auto waarschijnlijk met onaangename dingen. Dus neem je hond ook eens met de auto naar het bos bijvoorbeeld, zodat hij de auto met leuke dingen gaat associëren."

Maak je hond goed vast  

"Zorg ervoor dat de autorit ook veilig is. Nergens in Europa is er een duidelijke regel over het vervoeren van honden in de auto. Honden worden niet beschouwd als een passagier, maar als bagage, en die moet je volgens de regel vastmaken. Want je moet ervoor zorgen dat die bagage je niet hindert tijdens het rijden. Dus dan zou je ook een hond moeten vastmaken. En dat is eigenlijk echt wel nodig. Neem bijvoorbeeld een golden retriever van 35 kg, die weegt bij een remmanoeuvre aan 50 kilometer per uur plots een ton! Krijg dat maar eens in je nek, om maar te zwijgen over wat er nog van je hond overblijft. Dus het is echt wel het allerbeste om je hond vast te leggen."

"Zet je hond ook nooit vooraan naast jou. Hij kan je afleiden, hij kan aan je hand komen bij een schakelmanoeuvre, stel je maar eens voor dat er een airbag ontploft, die hond krijg je nooit in een auto daarna. Dat is een levenslang trauma!"

Probeer eens een harnas

"Als je een grote autokoffer hebt, kan je een grote transportkist gebruiken met tralies, of je kan ook een net spannen. Maar als je de mogelijkheid hebt om je hond vast te maken aan de achterzetel, dan zou ik daarvoor pleiten. Er bestaan speciale harnassen voor honden die je kan vastmaken aan de veiligheidsgordel. Ze bestaan ook in verschillende formaten, afhankelijk van de grootte van de hond. Dan moet je er natuurlijk voor zorgen dat je hond ook wat went aan het harnasje, net zoals je ze moet laten wennen aan de auto."

Neem op tijd een pauze

"Ook jij zelf wil tijdens een lange autoreis regelmatig een pauze om een plasje te doen. En zo is dat ook voor je hond. Ook dan moet je zien dat je voorzien bent van de juiste materialen. Op parkings kan het druk zijn, dus zorg dat je een leiband hebt. En neem voldoende tijd, zodat je hond goed aan alles kan snuffelen en ruiken. Maar reken zeker dat je om de drie uur eens stopt. Al was het maar dat je hond eens kan drinken!"

"Let er ook op dat je hond niet oververhit raakt in de auto, ook daarom is het belangrijk om even te stoppen. Er bestaan speciale gordijntjes voor kinderen, maar haal dat ook maar ook in huis voor je hond. En laat je hond zeker nooit alleen achter in de auto! Honden kunnen echt niet goed tegen hoge temperaturen, en zelfs op 5 minuten kan het te laat zijn."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!