Recept: garnaalkroketten met frisse limoenmayonaise

donderdag 28 mei 2020 - 12:08
Niks lekkerder dan zelfgemaakte garnaalkroketten, en zeker met dit recept van Messy Chef Jelle Beeckman gooi je hoge ogen in de keuken!

Dit heb je nodig

  • 600 g ongepelde garnalen
  • 1 selder
  • 1 ui
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 teen look
  • 1/2 wortel
  • Olijfolie
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 blaadjes laurier
  • 100 ml visbouillon
  • 500 ml melk
  • 3 eieren
  • 150 ml room
  • 150 g bloem
  • 100 g boter
  • Goeie scheut cognac
  • 1 blaadje gelatine
  • Peper en zout

Om te paneren

  • Een paar eetlepels paneermeel
  • Eiwit
  • Een paar eetlepels bloem

De gefrituurde garnalen

  • 100 gram ongepelde garnalen
  • 50 ml ijskoud bier  (mag ook spuitwater zijn)
  • Peper en zout
  • 2 eetlepels Maizena 
  • 2 eetlepels bloem
  • Snufje paprikapoeder
  • Peterselie

Limoenmayonaise

  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1/2 limoen
  • Klein snufje fijne suiker

Aan de slag

Voor de limoenmayonaise

Meng de mayonaise met het sap en de zeste van een halve limoen. Voeg een klein snufje suiker toe mocht de mayonaise te zuur zijn. Op die manier kan je hem beter in balans brengen.

Voor de garnaalkroketten

  1. Houd 100 gram ongepelde garnalen opzij. Pel 300 gram van de garnalen. Houd de gepelde garnalen opzij voor de afwerking. De overige 200 gram van de garnalen doe je in een foodprocessor samen met de pantsers van de gepelde garnalen. Snijd een ui in grove stukken en doe hetzelfde met de wortel, look en de selder. Doe ze ook in de foodprocessor. Voeg eventueel een klein scheutje olijfolie toe zodat je het mengsel makkelijk kan fijnmalen.
  2. Zet een grote pot op het vuur en doe daar een scheutje olijfolie in.
  3. Bak het garnalenmengsel op een matig vuur. Voeg de laurier toe.
  4. Doe de tomatenpuree erbij en laat even meebakken. Blus met de cognac en laar de alcohol verdampen.
  5. Voeg de bouillon, melk en room toe en laat 20 minuten sudderen op een laag vuurtje.
  6. Kruid bij met peper en zout.
  7. Neem een blaadje gelatine en laat het weken in water.
  8. Smelt de boter in een sauspan en voeg de bloem toe. Roer tot wanneer je korrels krijgt.
  9. Giet de garnalenbouillon door een fijne zeef bij het boter- en bloemmengsel.
  10. Roer goed tot wanneer je geen klonters meer hebt. Voeg de rest van de gepelde garnalen toe.
  11. Wring het gelatineblaadje uit en roer het door de massa.
  12. Voeg het geel van de eieren toe, houd het wit van ei opzij om straks mee te gaan paneren.
  13. Haal alles van het vuur en giet alles in een met plasticfolie bekleedde ovenschaal. Laat een halve dag opstijven.
  14. Snijd of rol kroketten uit de massa en haal ze eerst door de bloem, dan door het ei en dan door het paneermeel. Herhaal die stap eventueel nog eens als je zeker wil zijn dat ze niet openbarsten. 
  15. Zet de friteuse op 170 graden.
  16. Bak maar een paar kroketjes tegelijkertijd. Na ongeveer 6 minuten zijn ze klaar.

Gefrituurde garnaaltjes

  • Verhoog de temperatuur van je friteuse naar 190 graden.
  • Meng de bloem, de Maizena en het paprikapoeder samen met het bier tot je geen klonters meer hebt.
  • Wentel de ongepelde garnalen in het beslag en frituur ze een minuutje. Frituur ook een paar blaadjes peterselie. Giet af op een vel keukenpapier. Kruid bij met een snufje zout. Deze serveer je als extraatje bij je garnaalkroketten, smakelijk!

Nog meer kookinspiratie nodig? Ga dan zeker naar de website van Messy Chef Jelle Beeckman en volg hem op Instagram!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!