Royalty journalist Wim Dehandschutter: "Harry en Meghan willen vooral ontsnappen aan de pers"

donderdag 9 januari 2020 - 07:46
Groot-Brittanië staat op zijn kop. Prins Harry en Meghan Markle zetten een stap terug als “senior members" van het Britse koningshuis en gaan deeltijds in Canada wonen. Dat lieten ze weten op hun instagrampagina 'Sussexroyal'. Waarom die stap? Een vraag voor royalty journalist Wim Dehandschutter.

"De belangrijkste drijfveer is ongetwijfeld ontsnappen aan de pers. De druk wordt te groot. Voor Meghan Markle, maar ook voor Harry. Hij ziet de journalisten, en de paparazzi in het bijzonder, nog altijd als de schuldigen voor de dood van zijn moeder, prinses Diana. Hij vreest dat ook zijn vrouw het slachtoffer gaat worden van de ziekelijke belangstelling van de Britse roddelpers." 

Het zou mij niet verwonderen dat bepaalde royalty journalisten zelfs naar Canada verhuizen om het koppel op de voet te volgen.

"Het is natuurlijk een beetje naïef om te denken dat ze door te verhuizen naar Canada verlost gaan zijn van die roddelpers. Ze gaan nooit volledig uit de publiciteit verdwijnen. Integendeel, hun doen en laten zal, zeker nu, nóg meer onder een vergrootglas gelegd worden. Het zou mij niet verwonderen dat bepaalde royalty journalisten zelfs naar Canada verhuizen om het koppel op de voet te volgen." 

Gebrek aan respect

Dat Harry en Meghan een rustiger leven willen leiden, daar kunnen heel wat mensen begrip voor opbrengen, vooral gezien de geschiedenis van Harry. Maar toch is er al heel wat kritiek te horen. "Dat ze de grootmoeder en de vader van Harry - respectievelijk koningin Elizabeth en prins Charles - niet op de hoogte hebben gebracht van hun beslissing, bijvoorbeeld. Zij hebben het nieuws moeten vernemen via sociale media, zoals iedereen. Dat wordt gezien als weinig respectvol."

Lees verder onder de foto.

En dan is er die financiële onafhankelijkheid waar het koppel naar verwijst. "Allemaal goed en wel, denken veel mensen, maar ze hebben net hun huis laten verbouwen voor ettelijke miljoenen aan belastinggeld en nu gaan ze verhuizen. Maar het huis houden ze wel, want af en toe komen ze nog even terug. En dan zijn er ook de bodyguards die hen ook in de toekomst zullen blijven vergezellen. Ook die worden betaald met belastinggeld." 

Wat gaan ze doen? 

Meghan Marckle is actrice. Ze zou opnieuw kunnen gaan acteren. "De kans dat dit echt gebeurt, is heel klein." Harry was helikopterpiloot en heeft zelfs meegevochten in Afghanistan. Maar dat is alweer meer dan 10 jaar geleden. 

"Ik vermoed dat ze zich beiden zullen bezighouden met maatschappelijke thema's. Harry is erg begaan met psychische gezondheid, Meghan breekt wel vaker een lans voor gendergelijkheid, vrouwenrechten en dergelijke. Ze hebben trouwens sinds kort hun eigen liefdadigheidsfonds. Ze zullen dus waarschijnlijk proberen om in plaats van een society rol eerder een maatschappelijke rol te spelen." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!