Seksuoloog Wim Slabbinck: "Een knuffel is het mooiste compliment"

donderdag 21 januari 2021 - 12:08
Photo by Christiana Rivers on Unsplash
Knuffelen is leuk! Moeilijk, met al die corona natuurlijk. Seksuoloog Wim Slabbinck legt uit waarom je je knuffelcontact best optimaal benut!

“Knuffelen is inherent aan mens zijn. Het is iets automatisch. Wanneer er iets ergs of leuks gebeurt, zijn we meteen geneigd om te knuffelen.” Het heeft niet alleen mentaal maar ook fysiek voordelen. “Het helpt om onze ademhaling te kalmeren en te vertragen. Het doet onze hartslag dalen. Een knuffel bezorgt ons letterlijk en figuurlijk rust.

Meer nog: knuffelen is goed voor je immuunsysteem! “Door te knuffelen kom je fysiek in contact met andere mensen en hun bacteriën en virussen. Dat is dan altijd een kleine test voor jouw eigen immuunsysteem. Zo blijft het scherp.” Al is het coronavirus nu natuurlijk een ander paar mouwen.

Het mooiste compliment is vaak een stevige knuffel. Non-verbaal, maar zo krachtig.

Wim Slabbinck

Geborgenheid

“De meeste mensen zijn zeer sociale wezens. We maken graag deel uit van een groep en zijn graag omringd door mensen die voor ons belangrijk zijn, letterlijk en figuurlijk. Zo’n lockdown vraag ons net om het omgekeerde te doen. Om ons af te zonderen. Daardoor gaan veel meer mensen zich eenzaam voelen. Of worstelen met hun identiteit. Je kan wel een complimentje geven per sms of telefoon. Maar het mooiste compliment is vaak een stevige knuffel. Non-verbaal, maar zo krachtig. Die kracht wordt ons al van jong af aan aangeleerd. Vanaf onze geboorte worden we geborgen, beschermd. Daarom gaan we die knuffels altijd opnieuw opzoeken.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!