Seksuoloog Wim Slabbinck over masturbatie bij jongeren: "Masturberen helpt jongeren om beter om te gaan met seksueel overschrijdend gedrag"

zondag 10 oktober 2021 - 13:00
Bron: Pexels
Kinderen in de pubertijd beginnen hun eigen lijf te ontdekken. Hoe praat je daar als ouder over met je kind? Seksuoloog Wim Slabbinck gaf uitleg over masturbatie bij jongeren: "Jongens zijn gemiddeld sneller met masturbatie dan meisjes, want ze hebben van jongs af aan meer contact met de penis. Bij het plassen bijvoorbeeld. Zo ontdekken ze sneller dat het iets leuk is."

"50% van de jongens begint te masturberen rond de leeftijd van dertien. Bij meisjes is dat pas later, rond hun vijftien jaar", begint Wim Slabbinck. "Het pretorgaan van de meisjes, de clitoris, is niet hun plasorgaan. Dat is bij jongens wel zo en daarom gaan meisjes dat minder snel verkennen. Meisjes hebben meer nood aan informatie om de clitoris te vinden en ermee aan de slag te gaan."

Niet sneller seks

"Als je zoon of dochter al op vroege leeftijd masturbeert, wil dat niet noodzakelijk zeggen dat je kind sneller aan seks zal beginnen. De gemiddelde leeftijd ligt daarbij rond de achttien jaar, zowel voor jongens als meisjes. Masturbatie is wel belangrijk in de aanloop naar seks. Een belangrijke factor voor het slagen van de eerste keer is het kennen van je eigen lijf. Soloseks helpt daarbij. Je gaat ook niet zomaar op een fiets zitten als je dat nog nooit gedaan hebt. Daarnaast zie ik masturbatie eigenlijk als een soort vaccin. Het helpt jongeren om beter om te gaan met seksueel overschrijdend gedrag. Als je je eigen lichaam kent, weet je ook veel beter wat klopt en niet klopt. Het leert jongeren om seksueel autonoom te zijn. Als ze hun eigen lichaam goed kennen, kunnen ze ook communiceren over hun verlangens. Dat is een goede leerschool om later aan de slag te gaan met een partner."

 

Als ouder vorm je een belangrijke factor om je kind te informeren over seks en masturbatie.

Wim Slabbinck, seksuoloog

Bespreekbaar maken

"Als ouder ben je een belangrijke factor om je kind te informeren. Het is enorm belangrijk om seks bespreekbaar te maken. Veel tieners kijken porno tijdens de masturbatie. Dat is geen probleem, maar als dat enige bron van informatie over seks is, dan loop je het risico dat ze dat gaan toepassen op seks met een partner of op seks met zichzelf. En dan kan het wel mank lopen. Iedereen heeft nood aan verschillende bronnen om kennis te vergaren dus je hebt als ouder een belangrijke functie om er over te praten."

Wanneer?

"Je begint best rond de leeftijd van tien jaar te praten over seks met je kind. Bouw het gesprek langzaam op. Praat eerst over het eigen lijf en dan eens over wat leuk is, hoe je jezelf kan plezieren,... De filmpjes van dokter Bea kunnen een goed hulpmiddel zijn. Probeer op die manier een relatie op te bouwen met je kind over intimiteit en seksualiteit. Als je dat niet gedaan hebt, is dat ook niet erg. Je kan ook een aanknopingspunt zoeken in de krant of op tv. Het kan zijn dat je kind niet positief reageert wanneer je over seks begint. Maar wees je ervan bewust dat wanneer je het niet vertelt, je ook geen impact hebt. Als je het erover hebt met je kind, zal je toch een impact hebben. Ook al wordt het niet goed onthaald."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!