Thuiswerken met kleuters in huis: dit zijn jullie tips!

vrijdag 20 maart 2020 - 07:16
Ook Siska Schoeters werkt nu al een paar dagen van thuis. Dat is niet altijd even handig als je kleine kinderen hebt rondlopen. "Hoe doen mensen dat met een kleuter in huis? Dat gaat niet…", zo klonk het bij Siska. Dit zijn jullie tips!

"Gebruik een kookwekkertje"

"Stel een klokje in met een aflopende tijd, zodat je kan duidelijk kan maken dat ze 10 minuten tot een kwartier stil moeten zijn. Bij mij was dit het aloude kookwekkertje .... Langzaam maakte ik de duurtijd langer. Van 10 minuten, naar 12, daarna naar 15 totdat ik ze een half uur stil kreeg. Daarna mochten ze eens rondlopen en brullen. Dit kan je natuurlijk geen 2 keer na elkaar doen. Na een stille periode volgt altijd een lawaaierige periode!"

- Hildegard Termont

"Gebruik pictogrammen"

"Gebruik pictogrammen om een dagverloop en structuur aan te bieden aan je kleuter. Op die planning duid je ook met een kaartje aan wanneer mama/papa niet gestoord mag worden. Best niet té lang gebruiken, maar beter enkele keren kort!"

- Anneleen De Wit

"Speld een zandloper op je trui"

"Speld een zandloper op je trui! Spreek af met je kind dat als je dat op speldt, mama of papa niet gestoord wil worden tot de zandloper leeg is. Een zandloper kan je maken met 2 doorzichtige flessen op elkaar vast te maken."

- Christine Maes

Of knutsel erop los!

Maak een groot kuiken, laat ze gele snippers scheuren en kleven met behanglijm. Dat kleeft goed en is snel opgeruimd

Marijke van Heule

Laat je kinderen zelf kiezen welke tekeningen ze willen inkleuren. Dit maakt ze gemotiveerder. Ook als je zegt dat we de tekeningen opsturen naar grootouders en vriendjes!

Hildegard Termont

Knip een grote vuilniszak op tafel, spuit er scheerschuim op, voeg hier een drupje verf toe en wrijven maar!

Ellen Iscry

Gebruik verf die met water te verwijderen is, zodat je eventuele accidentjes kan wegvegen. Ik gebruikte altijd grote vellen behangpapier om op te kliederen, geen mooi A4’tje. Dat is elke keer sowieso te klein!

Hildegard Termont

Combineer spelen en leren

Maak een bingo met allerlei leuke opdrachten: bouw een toren met zoveel mogelijk lege, plastic potten, ga 10 keer de trap op en af, maak een tekening voor iemand in een woonzorgcentrum, geef alle planten water....

Christel Birchen

 Laat hen puzzels maken in allerlei soorten. Als je zelf tijd hebt om puzzels te maken uit familiefoto's en tijdschriften, blijven je kindjes waarschijnlijk nog langer concentreerd!

Hildegard Termont

Heb je zelf nog tips? Laat het weten via de Radio 2-app!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!