4 heerlijke recepten met 'grondwitloof'

woensdag 2 december 2020 - 11:00
Eén van de streekproducten waar Vlaanderen om bekend staat in de hele wereld: het grondwitloof. Een lekkernij die je op allerlei manieren kan bereiden. Van rauw tot op de BBQ. Cathérine Vandoorne vond vier heerlijke recepten met Vlaanderens bekendste lof.

Gestoofd grondwitloof

Echt smaakvol gestoofd witloof krijg je als je de bodem van een pan volledig bedekt met witloof-kropjes, boter, kruiden en een bodempje water toevoegt en alles dan onder deksel op een laag vuurtje beetgaar stooft. Dan deksel van de pan en het water op hoog vuur laten uitkoken. Zodra het water bijna verdampt is de kropjes voorzichtig regelmatig draaien tot de buitenkant mooi bruin is. Snij bij het voorbereiden de basis van de krop niet te kort af zodat het buitenste blad niet loskomt.

Gegratineerd grondwitloof, Italiaans getint

Recept: Hans Verhaegen- 4 porties

4 stronken grondwitloof
250 gr macaroni
2 sjalot
200 gr gerookt spek
1 liter melk
Blanke roux of maïzena
Boter
Peterselie
Teentje look
Verse basilicum
Peper , zout en nootmuskaat
Parmezaanse kaas 

Bereiding

Snipper de sjalotjes. Snij het spek in fijne reepjes. Snij het grondwitloof grof en hak de peterselie heel fijn.
Nu stoven we de sjalotten met het spek en de look aan. Voeg de melk toe en laat alles koken. Bind met 'roux of maïzena' en voeg er nog de gemalen Parmezaanse kaas aan toe. Dit geheel smaken we af met onze kruiden peper, zout en nootmuskaat. Ondertussen koken we de pasta al dente (beetgaar).
Bak het grondwitloof aan en meng deze met de pasta.
'Oversaus' het geheel en doe er op het einde de fijn gesneden basilicum onder (kan ook perfect zonder) Zet dit nog eventjes in de oven om te laten gratineren en om een krokant goudkleurig korstje erop te krijgen.
Beetje afwerken met een takje basilicum en wat gesnipperde peterselie.

Grondwitloof met kruidenkaas

Recept: Annemie Boeckstaens- 4 porties 

Grondwitloof
1 sjalot
½ blokje groentebouillon
½ blokje kippenbouillon
1 potje kruidenkaas met fijne kruiden (type 'Boursin')

Bereiding

Stoof een sjalot in olijfolie.
Hak het witloof in grove stukken.
Voeg bij de sjalot.
Voeg 1/2 blokje groentebouillon en 1/2 blokje kippenbouillon toe.  
Laat sudderen. Roer hieronder een potje kruidenkaas met fijne kruiden.

Moeders’ witloofstoemp

Recept: Mathilde Nobels- 4 porties 

1 kg Brussels grondwitloof
1 kg bintjes
400 gr mager gerookt spek in blokjes zonder zwoerd
een lepel olijfolie
25 g boter
peper uit de molen
zout

Bereiding        

Snijd de aardappelen in gelijke stukken en kook de aardappelen gaar in gezouten water.
Giet af en houd het kookvocht apart.
Plet de aardappelen grof met een vork .
Snijd het Brussels grondwitloof overlangs en dan in schijfjes van maximum 2 cm.
Smelt de boter en stoof het witloof kort (blond).
Meng de geplette aardappelen met het gestoofde Brussels grondwitloof.
Bak het spek goed aan in de olijfolie, laat uitlekken en meng het voorzichtig onder het mengsel van aardappelen en Brussels grondwitloof.
Reserveer enkele partjes voor de garnering van de borden
Voeg eventueel enkele lepels kookvocht van de aardappelen erbij om het gerecht smeuïger te maken.
Breng op smaak met peper uit de molen en garneer met enkele reepjes spek.
Smaakt heerlijk met een biertje!

Wil jij nog meer recepten met witloof ontdekken?

Op de website van VZW Brussels Grondwitloof vind je nog meer lekkers! Smakelijk! 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!