Wat als je hond verlatingsangst heeft?

donderdag 20 februari 2020 - 14:20
Sloeberke, de hond van Monique Leyman uit Gent is niet graag alleen thuis, met luid geblaf als gevolg. Dierenexpert Chris Dusauchoit legt uit hoe Monique met die verlatingsangst kan omgaan.

"Verlatingsangst is een groot probleem bij honden en dat komt eigenlijk door onze moderne levensstijl. Vroeger was er bijna altijd wel iemand thuis om op de hond te passen, maar nu gaan we meestal met twee werken. En daardoor moeten sommige honden de hele dag alleen zitten. Sommige honden kunnen dat perfect, maar andere dan weer niet", legt Chris uit.

De hond van Monique is tien jaar oud, en vroeger had hij geen problemen met alleen thuis te blijven. "De vraag is dan ook hoe Sloeberke die angst heeft opgelopen. Mogelijk is er iets gebeurd tijdens Monique haar afwezigheid. Een bliksem of een plots lawaai bijvoorbeeld, waar Monique niks van weet, maar wel in het hoofd van dat hondje zit. En dan is het heel moeilijk om dat eruit te krijgen. We weten niet waarom sommige honden verlatingsangst ontwikkelen en andere dan weer niet, maar als het echt ernstig is, dan moet je er een professional bij halen."

"Als het echt ernstig is, haal je er het best een professional bij"

"Blaffen en huilen zijn heel vervelende symptomen van verlatingsangst, maar je hebt er nog andere. Proberen te ontsnappen, graven bij de deur, vernielzucht, je hebt honden die zichzelf verminken en dan is er ook nog onzindelijkheid. Natuurlijk zijn er ook hondjes die gewoon te jong zijn om alleen te kunnen blijven. De regel is, hoeveel maanden een hond is, is hoeveel uren hij alleen kan blijven. Een puppy van één maand kan je maximum één uur alleen laten."

Als baasje kan je wel stappen ondernemen om je hond toch iets minder angstig te maken. "Installeer een webcam bij je thuis, om te volgen hoe je hond zich gedraagt wanneer jij er niet bent. Of gebruik een hondenpuzzel, dat zijn eigenlijk voedselpuzzels, waarin je eten kan verstoppen. Vries de hele boel eerst in, zodat het eten bevroren is. Zo is je hond minstens enkele uren zoet om het eten eruit te halen. Het is vooral een kwestie van de hond bezig te houden en de hond de associatie te laten maken, 'als mijn baasje er niet is, krijg ik lekker eten.' Stop er dus uitzonderlijk lekkere dingen in, niet zijn standaard hondenbrokken!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!