Wikipedia bestaat 20 jaar: "Neen, je kan niet zomaar verzinsels op Wikipedia posten"

vrijdag 15 januari 2021 - 15:30
‘Ik zoek het even op Wikipedia.” Hoe vaak zeggen we dat zinnetje tegenwoordig? Wikipedia is toch een beetje een deel van ons leven geworden. En vandaag is het exact 20 jaar geleden dat Wikipedia van start ging.

Wat is Wikipedia? We zochten het even op. Op Wikipedia natuurlijk: “Wikipedia Is een meertalige internetencyclopedie die door auteurs op vrijwillige basis wordt geschreven." Wikipedia ontstond 20 jaar geleden dankzij ene Jimmy Wales. Deze Amerikaan had eerder al een aantal projecten lopen over het beschikbaar stellen van gratis kennis op het internet. Uiteindelijk is daaruit Wikipedia ontstaan.

Alle artikels worden in het Nederlandstalig gebied in het oog gehouden door 35 moderatoren. Anja Daems belde in ‘De Madammen’ met een van die moderatoren, Daniel, een 20-jarige student burgerlijk ingenieur.

Het allereerste artikel dat ooit verschenen is? “Er is wat met de database van de beginjaren geprutst, maar het oudste artikel dat we hebben kunnen achterhalen is een artikel over het woord ‘definitie’. Dat zou ergens in augustus 2001 gepost zijn."

Iedereen die wil, kan een pagina op Wikipedia maken.

Daniel, moderator van Wikipedia

“Iedereen die wil, kan een artikel posten of een pagina maken op Wikipedia.  Een moderator kan artikels aanmaken en informatie aanpassen, maar heeft gewoon meer rechten. Iedereen kan vanuit zijn eigen expertise bijdragen aan de encyclopedie. Dat maakt het ook net zo mooi dat iedereen hieraan kan bijdragen.”

Kan iedereen dan verzinsels en leugens op Wikipedia zetten? “Het is wel zo dat alle aanpassingen gecontroleerd worden. Bij elke wijziging krijgt een moderator een mail toegestuurd. Die kan dan nakijken of de aangepaste informatie ook degelijk klopt. Trouwens, alle informatie die gepost wordt, moet ook voorzien worden van bronnen om aan te tonen dat de informatie klopt.”

Voor moderator Daniel is het een full-time job waar hij toch voor betaald wordt: “Het is een hobby als een andere, maar dit is een hobby waar ook andere mensen iets aan hebben.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!