Willy Sommers over zijn nieuw boek: “Een boek uitbrengen lijkt op een einde, maar ik heb nog te veel ambitie"

vrijdag 15 oktober 2021 - 15:52
Jong en oud: iedereen kan meezingen met ‘7 anjers, 7 rozen’ of 'Laat de zon in je hart'. Na 50 jaar op de planken is Willy Sommers niet meer weg te denken uit de Vlaamse muziekwereld. Tijd om zijn ervaringen te bundelen in een boek: ‘De Soundtrack van mijn leven’.

Samen met een album lanceert Willy Sommers voor het eerst een boek. 12 hoofdstukken, maar ook 12 nieuwe songs levert hij trots af: “Hoewel elke artiest zegt dat hij de beste fans heeft, heb ik allicht echt de beste fans van de wereld. Mijn fans zijn dan ook deel van de soundtrack van mijn leven. Er komen vaak fans vertellen dat ze niet zouden weten wat te doen moest ik niet meer zingen!” Hij kent zo tal van trouwe fans bij naam. “Als ik iemand 30 jaar niet heb gezien, kan het goed zijn dat ik hij of zij nog herken terwijl ik signeer.” 

Hoe het allemaal begon

De muzikale genen heeft hij misschien wel van zijn grootvader. “Mijn grootvader speelde trompet in een balorkest. Hij heeft me mijn eerste gitaar gegeven voor Sinterklaas, waar ik nog geregeld op speel. Hij toonde me dat muziek van levensbelang was, want zo bracht zijn grootvader brood op de plank.” 

Zonder zijn achterban had het leven van Willy Sommers dus een volledige andere invulling gekregen. “Ik studeerde voor leerkracht Engels, Nederlands en Duits.” Tijdens zijn studiecarrière bracht hij 7 anjers, 7 rozen uit. “Toen het lied was doorgebroken, had ik mijn ouders om 1 tussenjaar gevraagd. Na 5 jaar was ik nog steeds niet teruggekeerd naar de schoolbanken.”  

Ik heb 7 anjers, 7 rozen ooit eens geschrapt van de playlist voor een concert en de mensen waren ontgoocheld!

Willy Sommers

Zijn carrière begon dus al als student, en die beginjaren ziet hij ook als zijn mooiste periode. “Ook aan '10 om te zien' heb ik prachtige herinneringen, toen kwam ook ‘Als een leeuw in een kooi’ uit.” Recentere hoogtepunten benoemt Willy Sommers als Pukkelpop, maar ook 'Liefde voor Muziek'.  

Siete Rosas, Siete Besos

De buitenlandse kansen vergeet hij zeker niet. 7 anjers, 7 rozen is vertaald in het Frans en Spaans. Toen hij op nummer 1 stond in Spanje, werd hij er uitgenodigd. “Ik kon toen niet gaan door opnames en heb het laten varen. Een gemiste kans, want het is er 1,4 miljoen keer over de toonbank gegaan.” 

“Ik heb geen idee hoe vaak ik 7 anjers, 7 rozen al heb gespeeld. Maar ik heb het ooit wel eens geschrapt van de playlist voor een concert en de mensen waren ontgoocheld, want dat is vaak hun huwelijksdans. Toen heb ik besloten, samen met mijn ontdekker Roland Verlooven, om een actuelere versie op te nemen in de studio.” 

'Ik zorg voor het feest'

Van stoppen is er absoluut nog geen sprake. “Een boek uitbrengen lijkt altijd op een einde, maar ik heb nog te veel ambitie en motivatie. Volgend jaar heb ik al tal van concerten op de planning staan. Ik heb de reputatie dat ik voor het feest zorg, mijn repertoire dient daarvoor. Ik ga dat ook blijven doen.” Zijn nieuwe single 'Ik zorg voor het feest' spreekt dan ook boekdelen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!