Zo hou je de warmte buiten

woensdag 5 augustus 2020 - 11:43
Hoe hou je de warmte buiten? Ook voor luisteraar Annelies uit Waarloos is het soms een raadsel: "Ik heb een huis waar heel veel daglicht binnenkomt. Dat is heerlijk, alleen in de zomer durft het er wel eens bijzonder warm te worden om niet te zeggen: heet. Op welke manier kan ik in zomer, de warmte uit mijn huis houden?"

Zonnestralen geven geen warmte. Je huis warmt op als het licht invalt op een voorwerp zoals een steen. Die voorwerpen gaan op hun beurt opwarmen en warmte afgeven, waardoor het in huis heel warm kan worden. Het belangrijkste is om de warmte dus buiten te houden.

Gordijnen

Met gordijnen kan je zeker de warmte buiten houden, al is dat niet ideaal. Je hebt nood aan gordijnen die de warmte weerkaatsen. Stel dat je hele donkere gordijnen neemt, dan gaan deze heel snel opwarmen en snel dienen als een soort radiator die een ongelofelijke hitte zal verspreiden. Het is dan eigenlijk nog beter om gewoon niets op te hangen. De juiste voering kan al een beetje helpen. Bijvoorbeeld een lichtgekleurde, die het licht weerkaatst.
 

Binnen- of buitenzonwering

Door het gordijn dicht te trekken bij zon, wordt het al snel heel donker in huis en kan je niet meer buiten kijken. Er bestaan ook andere systemen die wel nog daglicht binnen laten. Binnenzonwering kan een goede oplossing zijn. Of een rolgordijn dat bestaat uit doeken met daarin kleine gaatjes zowel aan de buiten- als aan de binnenkant. Voor binnen bestaat er zonwering die nog fijner is dan zonwering voor buiten. Zo behoud je het zicht naar buiten toe.
 
Dit kan 6 graden verschillen in vergelijking met het gebruik van bv. een gordijn. Dus het is een heel effectief middel. De reflectiegraad is hoog door een aluminium coating die de zon goed afstoot. Meestal gaat het over tweekleurige doeken. De kant langs de kamer kan dan een aangepaste kleur hebben.
 

Conclusie

Deze zonwering kan een gordijn volledig vervangen. Binnenzonwering is mooi afgewerkt en kan ook als gordijn gebruikt worden. Dit kan voor mensen die geen buitenzonwering willen of kunnen plaatsen de ideale oplossing zijn.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!