De Pré Historie van zondag 11 april 2021

woensdag 7 april 2021 - 12:42
Zondag 11 april reizen we samen met The Pebbles naar de tweede week van april 1970, 1980, 1990 en 2000. Twee uur lang de mooiste hits en de boeiendste gebeurtenissen van 51, 41, 31 en 21 jaar geleden.

- opvallende songs van 51 jaar geleden in week 2 van april 1970 waren onder meer: Who’ll Stop The Rain van Creedence Clearwater Revival, Let It Be van The Beatles, en Mackintosh van de Belgische Beatles, The Pebbles (zie foto). Het was de week van de ongeluks maanvlucht Apollo 13; je hoort de oproep van de bemanning met hét understatement van de 20e eeuw ‘Houston we’ve had a problem’, duiding van de Apollo 13-problemen door BRT-journalist Johan Janssens, en de uiteindelijk toch veilige landing van Apollo 13. Verder ook de indrukwekkende overwinning van Eddy Merckx in de wielerklassieker Parijs-Roubaix van 1970.  

- Matador van Garland Jeffreys, Refugee van Tommy Petty & The Heartbreakers en Walter Verdin met Er Is Iets waren 3 van de opvallende songs in de tweede aprilweek van 1980. Daarnaast hoor je de doorbraak van de CB bij Belgische truckers, kledingontwerpster An Salens over hoe ze in de mode was gerold, het ontslag van de regering Martens II, en reacties op dat ontslag door de oppositie.

- na 11 uur nieuws en hits uit de tweede week van april 1990 met Advice For The Young At Heart van Tears For Fears, I Don’t Wanna Lose You door Tina Turner, en De Kreuners met Ik Wil Je. Verder boze varkensboeren in Wingene van wie de dieren als gevolg van de varkenspest massaal werden vernietigd, het verdriet bij West-Vlaamse varkensboerinnen, de brief van koning Boudewijn waarin hij argumenteerde waarom hij de abortuswet niet wilde ondertekenen, en een reactie daarop door Guy Verhofstadt.

- tenslotte 21 jaar terug in de tijd naar week 2 van april 2000 met Smooth van Santana en Rob Thomas, Never Be The Same Again door Melanie C, en Madonna met haar versie van American Pie. Daarnaast reacties op de hartoperatie van koning Albert in een ziekenhuis in Aalst, kinderen die plots ook graag koning of koningin wilden worden, de Oost-Duitse Angela Mekel verkozen tot voorzitter van de Duitse christendemocraten van de CDU, en een tv-zendamateur in Lier. 

- meer op https://www.facebook.com/De-Pre-Historie-562679947151002/

PLAYLIST:

Mademoiselle Ninette – SOULFUL DYNAMICS

Abc – THE JACKSON FIVE

Who’ll stop the rain – CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL

M’n airhostess – WILL TURA

Gimme dat ding – THE PIPKINS

My baby loves lovin’ – WHITE PLAINS

Let it be – THE BEATLES

Mackintosh – THE PEBBLES (zie foto)

Matador – GARLAND JEFFREYS

Refugee - TOM PETTY & THE HEARTBREAKERS

Er is iets – WALTER VERDIN

Ladies night – KOOL & THE GANG

Brass in pocket – THE PRETENDERS

An Englishman in New York – GODLEY & CREME

Ne-ne-na-na-na-na-nu-nu – BAD MANNERS (semi-instrumental)

Ik wil je – DE KREUNERS

Enjoy the silence – DEPECHE MODE

Fais-moi une place – JULIEN CLERC

Live together – LISA STANSFIELD

Advice of the young at heart – TEARS FOR FEARS

I don’t wanna lose you – TINA TURNER

Smooth – SANTANA & ROB THOMAS

Never be the same again – MELANIE C

Onderweg – ABEL

Bye bye bye – NSYNC

Rise – GABRIELLE

American pie – MADONNA

Eindtune DE PRE HISTORIE (instrumental)

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!