De Pré Historie van zondag 13 december 2020

dinsdag 8 december 2020 - 09:31
Zondag breng ik je de mooiste hits en de boeiendste gebeurtenissen van de tweede decemberweek van de jaren 1965, 1975, 1985 en 1995. Met andere woorden: we reizen samen 55, 45, 35 en 25 jaar terug in de tijd.

- opvallende platen van 55 jaar geleden in de tweede decemberweek van 1965 waren onder meer Day Tripper van The Beatles, I’m Gonna Take You There van Dave Berry, en Aline van Christophe. Verder hoor je de grootse sociale plannen van de Belgische regering, Liesbeth List nadat ze met haar Nederlandse ploeg de Knokke Cup had gewonnen, de Brusselse bokser De Keers die zo goed als geen match had verloren, en de veldwachter van Desteldonck die de voordelen van de fusie met de stad Gent opsomde.  

- All Around My Hat van Steeleye Span, Can’t Give You Anything But My Love van The Stylistics, en Als De Dag Van Toen in de originele versie door de Duitser Reinhard Mey waren 3 van de prachtsong in de tweede week van december 1975. Daarnaast hoor je een sfeerbeeld van de treinkaping door Zuid-Molukkers in Nederland, minister Van Elslande na de Navo-raad in Brussel over Europese wapens die volgens hem de concurrentie moesten aangaan met de Amerikaanse wapenindustrie, en het personeel van het reclameblad Koerier dat staakte omdat hun baas de deur werd gewezen.

- na 11 uur nieuws en hits van de tweede week van december 1985 met That’s What Friends Are For door Dionne Warwick & Friends (zie foto), We Built This City van Starship, en The Captain Of Her Heart door het Zwitserse Double. Verder journaliste Mia Doornaert over de kritiek die de pers kreeg omdat ze vaak over valse bomalarmen berichtte, en massale vissterfte in het kanaal in Vilvoorde.

- daarna 25 jaar terug in de tijd naar week 2 van december 1995 met Whitney Houston en Exhale (Shoop Shoop), Goldeneye door Tina Turner, en I Wish door Skee-Lo. Daarnaast hoor je de stakende magazijniers van Mercedes, de Amerikaanse president Bill Clinton die het parlement van zijn land probeerde te overtuigen om VS-troepen naar Bosnië te sturen, Ludo Mariman over punk of wat daar nog van overbleef, en The Voice Frank Sinatra die in New York groots werd gevierd naar aanleiding van zijn 80e verjaardag.  

- meer op https://www.facebook.com/De-Pre-Historie-562679947151002/

PLAYLIST:

Keep on running – SPENCER DAVIS GROUP

Day tripper – THE BEATLES

Een meisje van zestien – BOUDEWIJN DE GROOT

I’m gonna take you there – DAVE BERRY

Yesterday man – CHRIS ANDREWS

Aline – CHRISTOPHE

Let’s hang on – THE FOUR SEASONS

That’s the way I like it – KC & THE SUNSHINE BAND

Nights on Broadway – THE BEE GEES

All around my hat – STEELEYE SPAN

Als de dag van toen – REINHARD MEY

Can’t give you anything – THE STYLISTICS

Santa Claus is coming to town – BRUCE SPRINGSTEEN

Dolannes melodies – PAUL DE SENNEVILLE & OLIVIER TOUSSAINT (instrumental)

We built this city – STARSHIP

I’m your man – WHAM!

Liefde alleen – LILIANE SAINT-PIERRE

When love breaks down – PREFAB SPROUTS

That’s what friends are for – DIONNE WARWICK & FRIENDS (zie foto)

The captain of her heart – DOUBLE

I wish – SKEE-LO

Dub-I-dub – ME & MY

Passie – CLOUSEAU

Exhale (shoop shoop) – WHITNEY HOUSTON

Goldeneye – TINA TURNER

Gangsta’s paradise – COOLIO

Eindtune DE PRE HISTORIE (instrumental)

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!