De Pré Historie van zondag 25 oktober 2020

maandag 19 oktober 2020 - 18:04
De laatste zondag van oktober neem ik je 52, 42, 32 en 12 jaar mee terug in de tijd, naar de vierde week van oktober 1968, 1978, 1988 en 2008.

- opvallende platen van 52 jaar geleden in week 4 van oktober 1968 waren White Room van Cream, Elenore van The Turtles, en Aretha Franklin met I Say A Little Prayer. Sportreporter Daniël Mortier keek terug op de Olympische Spelen van 1968 in Mexico die toen afgelopen waren, zangeres Samantha was blij met haar deelname aan Canzonissima, de voorselecties voor het Eurovisiesongfestival, president Richard Nixon nam het op voor zijn ‘running mate’ Spiro Agnew die in de aanloop naar de verkiezingen door de pers onder vuur kwam te liggen wegens omkoping, en een prof had het over de toen nagenoeg onbestaande contraceptie in Vlaanderen.

- de titelsong uit de muziekfilm Grease door Frankie Valli, het prachtige Laat Me door Ramses Shaffy, en Three Times A Lady door The Commodores waren 3 van de prachtsong in de vierde week van oktober 1978. Daarnaast hoor je de nieuwe Paus Johannes Paulus II die al meteen pleitte voor solidariteit met de armen, Eddy Wally die vertelde over zijn harde jeugd, de Waalse socialist André Cools die niet te spreken was over de splitsing van de unitaire socialistische BSP in een Vlaamse en een Franstalige partij, en de regeringsverklaring van 42 jaar geleden door premier Paul Vanden Boeynants in het parlement.   

- na 11 uur nieuws en hits uit de vierde oktoberweek van 1988 met Stop van Sam Brown, Wonderful Tonight door Eric Clapton (zie foto), en Riding On A Train door The Pasadenas. De Antwerpse burgemeester Cools wilde alleen een TGV in zijn stad als die ondergronds reed en als het mooie Centraal Station van de Scheldestad werd gerestaureerd, je hoort de man die het peperdure computersysteem Bistel van premier Martens in een wip ‘kraakte’, en een reactie van een geïrriteerde Wilfried Martens.  

- daarna 12 jaar terug in de tijd naar de vierde week van oktober 2008 met het schitterende Viva La Vida van Coldplay, This Is The Life door Amy MacDonald, en het geestige Beggin’ door Madcon. De eerste Indiase maansonde werd succesvol gelanceerd, MNM werd bij ons de opvolger van Radio Donna, in Italië werd betoogd en werden scholen bezet als protest tegen de besparingsplannen van de regering Berlusconi in het onderwijs, en Eddy Merckx stapte uit zijn eigen fietsenbedrijf.

- meer op https://www.facebook.com/De-Pre-Historie-562679947151002/

PLAYLIST:

Fire – ARTHUR BROWN

Elenore – THE TURTLES

I say a little prayer – ARETHA FRANKLIN

Net als een jongen – SAMANTHA

White room – CREAM

Jesamine – THE CASUALS

I’m gonna love you too – BLONDIE

Hopelessly devoted to you – OLIVIA NEWTON-JOHN

Grease – FRANKIE VALLI

Tell me your plans – THE SHIRTS

Laat me – RAMSES SHAFFY

Three times a lady - THE COMMODORES

Dreadlock holiday – 10 CC

Eve of the war – JEFF WAYNE & JUSTIN HAYWARD

The only way is up – YAZZ & THE PLASTIC POPULATION

Riding on a train – THE PASADENAS

Verlangen – CLOUSEAU & INGEBORG

Stop – SAM BROWN

Wonderful tonight – ERIC CLAPTON (zie foto)

Find my love – FAIRGROUND ATTRACTION

Viva la vida – COLDPLAY

This is the life – AMY MacDONALD

Ayo technology – MILOW

(Zo van die) zomerdagen – BART PEETERS

Sweet about me - GABRIELLA CILMI

All summer long – KID ROCK

Beggin’ – MADCON

Carnaval de paris – DARIO G (instrumental)

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!