De Pré Historie van zondag 28 maart 2021

dinsdag 23 maart 2021 - 14:38
De laatste zondag van maart reizen we door de tijd naar week 4 van maart 1965, maart 1975, maart 1995, en maart 2005. Twee uur lang de mooiste hits en de boeiendste gebeurtenissen van 56, 46, 26 en 16 jaar geleden.

- opvallende songs van 56 jaar geleden in de vierde week van maart 1965 waren onder meer: The Last Time van The Rolling Stones, Se Piangi, Se Ridi van de Italiaanse Elvis Presley Bobby Solo, en The Times They Are A Changin’ van Bob Dylan. En dat laatste klopte inderdaad want in de zuidelijke staat Alabama stapten kleurlingen en blanken zij aan zij onder leiding van Martin Luther King van Selma naar Montgomery om rassengelijkheid in de VS te eisen. Hoewel hij pas 4 jaar later zou worden opengesteld voor het verkeer werd er al hard gewerkt aan de nieuwe Scheldetunnel in Antwerpen, de latere Kennedytunnel. Studenten maakten zich klaar voor de anti-atoommars in Brussel, en Achiel Van Acker vertelde hoe hij in de politiek was gerold.

- Listen to The Music van The Doobie Brothers, I Can Do It van The Rubettes, en Si tu T’Appelles Mélancholie door Joe Dassin waren 3 sterke songs in de vierde week van maart 1975. Daarnaast hoor je meer over de opening van het eerste stuk pré-metro in Antwerpen én het protest tegen die dure metro, eindelijk actie tegen het slechte en onbeschofte onthaal van Vlamingen in Brusselse bioscopen, minister van defensie Paul Vanden Boeynants reageerde op aantijgingen in het weekblad Knack over gesjoemel bij de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen voor de Belgische luchtmacht, en protesterende bierstekers in Hasselt. 

- na 11 uur nieuws en hits uit de vierde week van maart 1995 met Günther Neefs (zie foto) met zijn hit Ik Stap Er Uit, Whoops Now van Janet Jackson, en No More ‘I Love You’s’ door Annie Lennox. Verder Belgen en allochtonen in de Antwerpse Seefhoek, weer een Oscar voor Tom Hanks, deze keer voor zijn rol in de film Forrest Gump, en SP-minister Frank Vandenbroucke over het verbranden van smeergeld in het Agusta-schandaal.

- daarna 16 jaar terug in de tijd naar de vierde week van maart 2005 met Girl van Anouk, Bad Day door Daniel Powter, en Si Loin De Vous (Hey Oh… Par La Radio) door Nadiya. Daarnaast kinderpooiers opgepakt in Kortrijk, zomertijd in het Mechels horlogemuseum, de Vlaamse kokkin van de sterke man van Cuba Fidel Castro, en gratis borstvergroting te winnen als Paasgeschenk in Nederland. 

- meer op https://www.facebook.com/De-Pre-Historie-562679947151002/

PLAYLIST:

Stop! In the name of love – THE SUPREMES

For your love – THE YARDBIRDS

The last time – TH ROLLING STONES

Se piangi, se ridi – BOBBY SOLO

La montagne – JEAN FERRAT

Concrete and clay – UNIT FOUR PLUS TWO

The times they are a changin’ – BOB DYLAN

I can do it – THE RUBETTES

Sunday morning – BERTICE READING

Ding-a-dong – TEACH IN

Gelukkig zijn – ANN CHRISTY     

Si tu t’appelles mélancholie – JOE DASSIN

Listen to the music – THE DOOBIE BROTHERS

There’s a whole lot of loving – GUYS & DOLLS

Pick up the pieces – AVERAGE WHITE BAND (instrumental)

A girl like you – EDWYN COLLINS

Wake up Boo – THE BOO RADLEYS

Ik stap eruit – GUNTHER NEEFS (zie foto)

Stay another day – EAST 17

Whoops nog - JANET JACKSON

No more ‘I love you’s’ – ANNIE LENNOX

Rich girl – GWEN STEFANI

Hier bij jou – CLOUSEAU

Girl – ANOUK

Bad day – DANIEL POWTER

Si loin de vous (hey oh… par la radio) – NADIYA

Lift me up – MOBY

Eindtune - DE PRE HISTORIE (instrumental)

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!