De Pré Historie van zondag 8 november 2020

dinsdag 3 november 2020 - 15:30
Ik neem je mee naar de tweede week van november 1971, ’81, ’91 en 2001. Anders gezegd: 49, 39, 29, en 19 jaar terug in de tijd.

- opvallende platen van 49 jaar geleden in week 2 van november 1971 waren Spanish Harlem door ‘Queen Of Soul’ Aretha Franklin, Maggie May van Rod Stewart, en Mijn Vriend Benjamin door Louis Neefs. De regering Gaston Eyskens bood haar ontslag aan, de baas van het Gentse Kuipke praatte over de Wielerzesdaagse, en president Richard Nixon over Amerikaanse troepenverminderingen in Vietnam.

- Let’s Groove van Earth, Wind & Fire, Physical door Olivia Newton-John (zie foto), en Every Little Thing She Does Is Magic van The Police waren 3 van de prachtsong in de tweede week van november 1981. Daarnaast hoor je Tindemans nadat zijn partij, de CVP, de verkiezingen had verloren, de liberaal Herman De Croo -vader van onze huidige premier- met een reactie op die verkiezingsuitslag, jonge kiezers die voor het eerst hun stem mochten uitbrengen maar daar totaal niet in geïnteresseerd waren, en de Amerikaanse president Ronald Reagan die een ‘beperkte kernoorlog in Europa’ aanvaardbaar vond.

- na 11 uur nieuws en hits uit de tweede novemberweek van 1991 met Calling Elvis van Dire Straits, Crucified van Army Of Lovers, en She’s Gone van onze eigen Soulsister. Verder een bijdrage over de Franse filmster en zanger Yves Montand die 29 jaar geleden overleed, een oproep van onze regering voor alle Belgen in Zaïre om de plaat te poetsen, en de Amerikaanse basketter Magic Johnson die bekend maakte dat hij besmet was met het HIV-virus, en stopte met sporten.

- daarna 19 jaar terug in de tijd naar de tweede week van november 2001 met ondermeer de dance-hit Crying At The Discotheque van Alcazar, Alicia Keys met Fallin’, en All rise van Blue. Hét grote nieuws was toen het faillissement van onze nationale luchtvaartmaatschappij Sabena. Je hoort ook reacties van personeelsleden van Sabena. Nog meer droevig luchtvaartnieuws met de crash van een Airbus A300 van American die vlak na het opstijgen van JFK neerstortte op de New Yorkse wijk Queens, amper 2 maanden na 9/11. Toch bleek het niet om een terreurdaad te gaan, maar om een ongeval. En tenslotte aandacht voor de start van de tweede grote commerciële radio in Vlaanderen, Q-Music.

- meer op https://www.facebook.com/De-Pre-Historie-562679947151002/

PLAYLIST:

Spanish Harlem – ARETHA FRANKLIN

The witch queen of New Orleans – REDBONE

Soley soley – MIDDLE OF THE ROAD

Maggie May – ROD STEWART

Mamy Blue – POP TOPS

Mijn vriend Benjamin – LOUIS NEEFS

Only lies – GREENFIELD & COOK

Let’s groove – EARTH, WIND & FIRE

Tainted love – SOFT CELL

Physical – OLIVIA NEWTON-JOHN (zie foto)

Cha cha cha - RAYMOND VAN HET GROENEWOUD

Genius of love – TOM TOM CLUB

Why tell me why – ANITA MEYER

Every little thing she does is magic – THE POLICE

I’m ready for you love – EARL KLUGH (instrumental)

She’s gone – SOULSISTER

Something got me started – SIMPLY RED

Burbujas de amor – JUAN LUIS GUERRA

Crucified – ARMY OF LOVERS

De ebbenhout blues – WIGBERT

Calling Elvis – DIRE STRAITS

Crying at the discotheque – ALCAZAR

All rise – BLUE

Fallin’ – ALICIA KEYS

Can’t get you out of my head – KYLIE MINOGUE

Ik geef me over – CLOUSEAU

Eternal flame – ATOMIC KITTEN

Eindtune De Pré Historie (instrumental)

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!