Christel Van Dyck ontmoet Raymond Ceulemans: "Aan tafel met de allerbeste biljarter aller tijden, dit kan nooit meer geëvenaard worden"

vrijdag 18 juni 2021 - 11:00
Als je Raymond te pakken wil krijgen, moet je via Angèle, zijn vrouw. Gewoon omdat hij meestal zijn telefoon niet opneemt. Zo staat het ook genoteerd in onze interne telefoongids: best bellen naar Angèle. 😊

Ze was er bij voor de opname. En ik was blij het gezicht te zien achter die frisse vrolijke stem aan de telefoon.  Ze waren ook  wat vroeger gekomen. “Dan kunnen we voor het avondeten nog even gaan wandelen en iets gaan drinken.“ Samen genieten, ze hebben elkaar in al die professionele jaren al zoveel moeten missen. 

Een mooi koppel, kwieke, goed uitziende  80+ers, die heel makkelijk een pak kunnen liegen over hun leeftijd. Niet alleen wat hun uiterlijk betreft trouwens, ook  qua spirit. Zo gelachen die avond. Zoveel verhalen te vertellen. En dat doen ze dan ook nog met zo veel humor. Helemaal op elkaar ingespeeld. Hij vertelt iets, zij vult aan en omgekeerd. 

Ik was ontroerd door de manier waarop ze met elkaar omgingen. Zoveel liefde, zoveel tederheid. Zoveel dankbaarheid ook “Ik hoop één ding,“ zei Raymond tijdens het gesprek geëmotioneerd , “dat ik vóór haar mag gaan. Ik zou anders compleet hulpeloos zijn.“ 

Bijna 61 jaar  getrouwd maar heel wat jaren daarvan ook apart doorgebracht. Hij reizend van het ene tornooi naar het andere, zij de drijvende kracht in hun biljartzaken. Niet alleen een koppel met een gezin van vier kinderen maar samen vormden ze ook een onderneming. 

Ik heb genoten van al die verhalen. Ook de ochtend tijdens de opname van het gesprek. Raymond is een geboren verteller. Heel mooi hoe hij zijn jeugdjaren beschrijft, de prille stappen aan de biljarttafel, zijn job als diamantslijper maar ook hoe de veel te jonge dood van zijn broer hem getekend heeft. 

En laten we niet vergeten: Ik had wel de allerbeste biljarter aller tijden aan tafel hé. 35 keer wereldkampioen, 45 keer Europees kampioen en 61 keer Belgisch kampioen. Dit kan nooit meer geëvenaard worden.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!