Raymond Ceulemans in De Rotonde: "Het leven is één meter en ik ben bezig aan de laatste 20 centimer"

zondag 20 juni 2021 - 17:46
83 is hij intussen, Raymond Ceulemans, de allerbeste biljarter aller tijden. In de loop van zijn carrière verzamelde hij 61 Belgische titels, 48 Europese én 35 wereldtitels. Een palmares om u tegen te zeggen en waarvoor hij door koning Albert II tot de adelstand werd verheven. Opvallen: zijn laatste wereldtitel behaalde Raymond ridder Ceulemans amper iets meer dan 22 jaar geleden. 61 was hij toen. En als je hem zo ziet nu, dan lijkt het wel of hij die stunt nog eens zou kunnen herhalen. Of toch niet?

"Ik heb het niet echt moeilijk met het idee van te sterven, al denk ik er af en toe wel aan. Meer dan vroeger, toen ik 30 of 40 was. Toen dacht ik daar helemaal niet aan. Maar als je nu terugblikt, vraag je je toch telkens weer af 'waar is de tijd gebleven?' Het gaat zo snel! Ik hoop dat ik nog enkele jaren hier mag blijven op een goeie manier zoals nu. Maar dat heb je natuurlijk niet te willen. Als het afgelopen is, is het afgelopen."

Ik ben er echt van overtuigd: elk jaar boven de 75 telt dubbel.

Stout en egoïstisch

"En nu ga ik eens heel stout en ook een heel klein beetje egoïstisch zijn. Als het moment er is om te gaan, zou ik graag de eerste zijn. Vóór mijn echtgenote dus. Ik zei het toch: stout en egoïstisch. Andersom zie ik het niet zitten. Ik vind dat een man niet gemaakt is om alleen te zijn. Vrouwen kunnen dat beter. Er zijn misschien wel mannen die dat kunnen, maar ik niet. Dat weet ik nu al. Ik kan het mij niet voorstellen gewoon. Nu zitten wij 's morgens aan tafel, tegenover elkaar, lekker babbelen, een mopje vertellen. Stel je nu voor dat ik daar zou zitten en ik zie niemand meer voor mij. Neen, dat hoeft niet voor mij."

Rekenen

Naarmate je ouder wordt, wordt de wereld 'leger'. "Ik heb al veel mensen verloren. Veel collega's uit de biljartwereld ook. Je gaat daar in berusten. Je moet wel. Ik reken heel veel tegenwoordig. Neem nu het station van Mechelen. Dat gaat klaar zijn in 2025. Dat is binnen 4 jaar. Dan ben ik 87. En dan ga ik verder: in 2030, als ik geluk heb, ben ik 93. Dat kan toch niet?! Ik ben er echt van overtuigd: elk jaar boven de 75 telt dubbel. En ook nog: Het leven is één meter en ik ben bezig aan de laatste 20 centimer van die meter. Of er daarna, na dit leven nog iets is? Daar kan ik mij niet over uitspreken, want er is nog nooit niemand teruggekeerd om ons te vertellen hoe het was."

Raymond ziet op zijn 83ste opvallend goed uit. "De mensen vragen mij dat wel vaker: hoe komt het dat je er nog zo goed uitziet. En je weet, ik ben nogal humoristisch aangelegd en dus antwoord ik, telkens opnieuw: Veel roken, veel drinken en veel seks. Maar dat laatste laat ik in het midden!"

 

Volgende week is het zover: de allerlaatste De Rotonde. Een mijlpaal, een stukje geschiedenis waar we afscheid van nemen. Zondag 27 juni sluiten we af met een wel heel erg bijzondere gast. Houd de website en onze Radio 2-app in de gaten om op de hoogte te blijven van wie! Oh, en... Christel Van Dyck buigt zich binnenkort over een volledig nieuw programma bij Radio 2. Ook daar hoor je binnenkort alles over!
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!