Op 25 september is het de muzikale feestdag van de 'One Hit Wonders'

zaterdag 25 september 2021 - 07:00
One Hit Wonders
Jaarlijks staat 25 september in het licht van de muzikale ééndagsvliegen.

In 1990 wou de Amerikaanse muziekjournalist Steve Rosen elk jaar op 25 september de artiesten of groepen eren die slechts één hit hadden in de hitlijsten. Waarom op 25 september? Het was zijn verjaardag.

One Hit Wonder

Steve Rosen had een boon voor artiesten die even met een liedje een statement maakten en daarna uit de belangstelling verdwenen. Voor Rosen was aanvankelijk een One Hit Wonder een artiest of groep die met 1 hit in de hitlijsten stond en daarna verdween. Later nuanceerde hij zijn definitie. Indien er daarna in de lagere regionen in de Top 30 toch nog een ander liedje stond, was voor Rosen een One Hit Wonder het eerste liedje dat de mensen zich nog herinnerden.

Er zijn ook regionale verschillen. Zo kan het zijn dat een artiest in eigen land verschillende hits heeft, maar in een ander land een one hit wonder is. The Rubettes zijn in de Verenigde Staten alleen bekend van de hit "Sugar Baby Love".

ABBA

In 1969 scoorde het duo Zager and Evans hun enige hit met "In the year 2525". Daarin wordt de mensheid gewaarschuwd voor de gevaren van technologie en de medische ontwikkelingen.
Jan Harpo Svennson was een Zweedse acteur die in 1975 als Harpo in onze Top 30 stond met het liedje "Moviestar". Anni-Frid Lyngstad van ABBA zong mee in het koortje.
Tracy Chapman mocht tijdens het Nelson Mandela-birthday concert in London in 1988 even Stevie Wonder vervangen. Met haar gitaar zong ze toen "Fast car". En meteen was ze gelanceerd.
De Amerikaanse rapper Robert Matthew Van Winkle kennen we beter als Vanilla Ice. In 1990 werd hij wereldberoemd met die ene hit "Ice Ice baby".

Meerdere hits

Er zijn zelfs artiesten die meerdere one hit wonders op hun palmares hebben. De Engelse zanger Tony Burrows heeft in verschillende groepen gezongen. Zijn ééndagsvliegen zijn “Love Grows (Where My Rosemary Goes)" van Edison Lighthouse, “My Baby Loves Lovin’" van White Plains, “Gimme Dat Ding" van The Pipkins en “Beach Baby” van The First Class.

Ook in Vlaanderen

Gotye vindt het helemaal niet erg om als one hit wonder door het leven te gaan. Hij scoorde met 'Somebody that I used to know' een gigantische wereldhit. Het leverde hem een MIA en een Grammy Award op. Zelfs de jongeren van Glee coverden het liedje van deze Belgisch-Australische artiest.
In 2004 werd het liedje 'Sadness' van Stash grijsgedraaid op de radio. Het werd hét pensioennummer van zanger Gunther Verspecht.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!