Welke kaaskroketten zijn het lekkerst?

maandag 17 maart 2014 - 08:30
Het is een klassieker op elk schoolfeest en staat op de kaart van elke taverne: de kaaskroket.

Het is een klassieker op elk schoolfeest en staat op de kaart van elke taverne: de kaaskroket.

Zijn roots liggen in Frankrijk en het woord ‘kroket’ komt dan ook van het Franse ‘croquer’, dat ‘knabbelen’ betekent.

Het allereerste recept van een kroket staat in een kookboek van de kok van Lodewijk de XIV. De kroket was dus ooit een heel koninklijk hapje, gevuld met vlees. Het is pas later dat koks de kroketten ook gingen vullen met kip, garnalen en… kaas.

Dit heeft het smaakpanel geproefd:

 • Carrefour (€ 6,125/kg)
 • Patron Bernard van Colruyt (€ 3,96/kg)
 • 365 van Delhaize (€ 2,33/kg)
 • Primo van Aldi (€ 2,38/kg)
 • Bizbiz van Lidl (€ 2,32/kg)

De samenstelling

André Huyghebaert, professor Voedingsmiddelentechnologie, bestudeerde de verpakkingen van de vijf soorten kaaskroketten en kwam tot de volgende conclusies:

 • In vier van de vijf merken zit 15% kaas. Behalve in Carrefour, daar zit 14% ‘kaasbereiding’ in.
 • De soort kaas in de kaaskroketten verschilt. Patron Bernard van Colruyt heeft het over 15% Emmentaler, dat is een kwaliteitskenmerk. Op de verpakking van Primo van Aldi en 365 Delhaize staat gewoon ‘kaas’. Bizbiz van Lidl heeft het over ‘smeltkaas’. Maar in die smeltkaas zit volgens diezelfde ingrediëntenlijst zetmeel. En dat is een ingrediënt dat je niet in een kaaskroket verwacht. Vermoedelijk wordt het gebruikt als verdikkingsmiddel. Ook in de kaaskroketten van Carrefour zit zetmeel, net als 2,4% kaaspoeder. En dat is vreemd, want in een kaaskroket verwacht je geen poeder maar echte kaas.
 • In vier van de vijf kaaskroketten zit glutamaat (621), dat is een smaakversterker. Alleen in de kroketten van Delhaize zit die niet. Glutamaat komt uit de Oosterse keuken en zorgt bij sommige mensen voor een allergische reactie.
 • In alle kaaskroketten zit ongeveer 11% vet, behalve in die van Carrefour. Die ingrediëntenlijst vermeldt slechts 3% vet. Na bereiding gaat het wel om 14,4%. Voor een vergelijking van het vetgehalte van de gebakken kaaskroketten zou je moeten weten hoeveel vet de andere vier merken na bereiding bevatten.

De Kaaskroket Top 5:

 1. Carrefour
 2. Patron Bernard van Colruyt
 3. Bizbiz van Lidl
 4. Primo van Aldi
 5. 365 van Delhaize

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!