Gezocht: geldautomaat in jouw buurt

maandag 9 april 2018 - 06:46
Je kent het probleem vast ook: je woont in een klein dorp ergens in Limburg en moet kilometers omrijden om cash geld af te halen aan een geldautomaat.

De voorbije jaren zijn tientallen bankkantoren gesloten in Limburg, vooral in de kleinere dorpen. Vaak verdwijnt daarmee ook de bankautomaat uit het dorp. Jan Noelmans van Open VLD in Riemst kaart het probleem vanavond aan op de gemeenteraad. "In een landelijke gemeente als Riemst is er in heel wat dorpskernen geen geldautomaat meer. Dat betekent bijvoorbeeld dat inwoners van Genoelselderen 4,5 kilometer moeten rijden om geld af te halen. Inwoners van Kanne 3 kilometer."

 

Gemak voor mensen

Geen probleem voor jonge mensen die elke dag met de auto rijden, maar wel voor anderen. Jan Noelmans: "Oudere en minder mobiele mensen zijn vaak afhankelijk van zo'n geldautomaat. Veel mensen betalen nog cash, die automaten zijn nodig. Ook voor het toerisme, verenigingsleven en de middenstand is dichtbij geld kunnen afhalen belangrijk. Het is een gemak voor veel mensen."

 

Nieuwe automaten?

In Lissewege, West-Vlaanderen, komt binnenkort de eerste bankonafhankelijke geldautomaat. Da's een automaat die niet van een bank is. Geldtransporteur G4S gaat die plaatsen, in samenwerking met de gemeente. Jan Noelmans ziet zoiets ook zitten bij ons in Limburg "In Lissewege stelt de gemeente de muur van een school ter beschikking om de automaat te hangen. Ook in Riemst moet dat kunnen. De gemeente kan best een kleine investering doen voor zo'n automaat. Het is een meerwaarde voor veel mensen."

 

Vervolg vanavond op de gemeenteraad in Riemst. En wie weet brengt het ook anderen in Limburg op ideeën.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!