Gezond Leven komt met 1000 gezonde recepten in één app

dinsdag 28 januari 2020 - 07:46
Martijn Donné
Foto: Gezond Leven/Pixabay
Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceert de app en website 'Zeker Gezond'. Daar vind je 1000 gezonde recepten van de Marokkaanse keuken tot gewone Vlaamse bloemkool. Met de app wil Gezond Leven iedereen nóg gezonder doen eten.

Twee jaar geleden lanceerde het Vlaams Instituut Gezond Leven al een nieuwe voedingsdriehoek, die op z'n kop stond. Die driehoek vertelt je wat je best wél eet, zoals bijvoorbeeld volkoren granen, en waar je best van afblijft, zoals veel vleeswaren op je boterham. "Die voedingsdriehoek blijft vrij theoretisch", zegt de Truiense Loes Neven van Gezond Leven. "Veel mensen weten bijvoorbeeld niet wat peulvruchten zijn of hoe je dat moet klaarmaken. Vandaar de app en website. Zo maken we gezond koken nog toegankelijker."

Gebruiksvriendelijk

Ook voor wie niet te veel wil verspillen is de app handig. "Er zit een zoekfunctie in verwerkt. Stel dat je nog een paar ingrediënten in de koelkast hebt liggen en je zoekt nog inspiratie voor een leuk gerecht, dan kan je dat snel opzoeken", aldus Neven. "We proberen ook altijd een bepaalde categorie van recepten uit te lichten. Op dit moment zijn dat bijvoorbeeld winterse gerechten, in de zomer zullen er ideeën voor op de barbecue bijkomen."

De recepten van 'Zeker Gezond' zijn al bij al eenvoudig. "Ze zijn heel gebruiksvriendelijk", zegt Loes Neven. "Een groot deel van de recepten zijn ook niet te duur. We hebben samengewerkt met verschillende vzw's waardoor we recepten van verschillende keukens hebben kunnen verzamelen. Op alle recepten hebben we dan een soort 'gezondheidscheck' uitgevoerd en toegepast op de voedingsdriehoek. Dus nu passen alle recepten bij die driehoek."

Wat is nu eigenlijk écht gezond?

Er is een groot aanbod aan recepten,  ook online. Zo zie je soms door het bos de bomen niet meer.  "Elk kookboek bevat ook heel wat gezonde dingen. Die kan je ook herkennen: zitten er veel groenten in, niet te veel vetstoffen of bijvoorbeeld volkorenpasta in plaats van gewone pasta? Dan heb je een gezond recept voor je neus. Maar met 'Zeker Gezond' hebben we die check eigenlijk al voor jou gedaan. "

Gezond eten hip?

Het lijkt erop dat steeds meer mensen gezond beginnen eten, dat het een trend begint te worden. "De weg is nog lang maar we zien zeker en vast een positieve evolutie", vindt Neven. "Ik zou gezond eten zeker geen trend of hype noemen, maar gezond eten is nu eenmaal een goede gewoonte voor iedereen."

Meer ontdekken?

Surf naar de site van Zeker Gezond. Je vind er meteen ook alle info over de app!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!