Hoehoehoe is het mogelijk!?

donderdag 12 april 2018 - 06:18
De bosuilen die elk jaar in een boom in Lommel komen broeden zullen een ander verblijf moeten zoeken. Hun boom is omgehakt.

In Lommel komt er jaarlijks een nestje bosuilen broeden vlak bij het kanaal van Beverloo. Of beter, ze kwamen er broeden want sinds kort is de boom die als broedplaats diende gesneuveld. De boom is gekapt, waarschijnlijk omdat hij gevaarlijk of hinderlijk was voor de vele fietsers die er passeren.

 

Trouwe bosuilen

Da's begrijpelijk, maar toch hadden vogelliefhebbers het liever anders gezien. “Een broedkastje hangen in één van de bomen in de omgeving, wachten tot na het broedseizoen of juist eerder in actie schieten, er waren veel andere mogelijkheden om dit aan te pakken", zegt vogelaar Luc Beysen.

 

Nu denk je misschien, genoeg bomen in de buurt. Maar eens een koppeltje bosuilen zich gevestigd heeft zijn ze hondstrouw aan hun broedplaats. Andere uilensoorten zijn sneller geneigd om andere oorden op te zoeken wanneer er bijvoorbeeld weinig voedsel in de buurt is, maar de bosuilen ruilen hun broedhol niet zomaar in. “Ik hoop dat dit bericht opgepikt wordt en dat er broedkasten worden voorzien zodat de nachtbeestjes volgend jaar misschien toch terugkeren om te broeden", zegt Luc Beysen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!