"Hou je dieren binnen bij vuurwerk"

donderdag 27 december 2018 - 07:00
Dirk Vlaeyen
Vuurwerk is een feest voor iedereen. Maar dieren zijn er vaak erg bang voor. Sil Janssen van het Natuurcentrum in Opglabbeek heeft enkele tips.

Met oudjaar wordt traditioneel veel vuurwerk afgestoken. Een vreselijk moment voor de meeste dieren die er doodsbang voor zijn. Elk jaar loopt er zo wat mis. Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek: "Bij ons heeft zich ooit een struisvogel doodgelopen toen er in de omgeving vuurwerk werd afgestoken. Nochtans zijn er elke nieuwjaarsnacht mensen in het Natuurhulpcentrum om de dieren in de gaten te houden. Maar ze kregen het dier niet gekalmeerd."

Radio 2 luisteren

Sil heeft ook tips om jouw hond, paard of eender wel (huis)dier kalm te houden. Eerst en vooral, hou je dieren zoveel mogelijk binnen. "Zorg dat dieren beschut zitten en niet kunnen ontsnappen. Honden binnen en paarden op stal bijvoorbeeld. Met de ramen dicht." Ook Radio 2 kan helpen. "Zet de radio aan. Dat geluid kennen dieren. Draai de radio maar wat luider, dat overstemt de knallen."

Knallen

"Probleem zijn niet alleen de knallen, maar vooral de combinatie van veel knallen en lichtflitsen. Hoe minder dieren daarvan horen en zien, hoe beter. Voor dieren die echt te bang zijn, kan je ook altijd naar de dierenarts voor een kalmeringspilletje." Draag dus zorg voor jouw dieren tijdens de overgang van oud naar nieuw!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!