Jagers bestrijden everzwijnen rond Galgenberg

vrijdag 21 september 2018 - 10:30
foto: Radio 2
De everzwijnen in de buurt van de Galgenberg op de grens van Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren bezorgen de buurtbewoners en de politici slapeloze nachten. Het regent er klachten over omgewoelde tuinen. Jagers gaan daar nu vanaf 's morgens paraat staan, om de everzwijnen bij dageraad te verrassen.

Everzwijnen zorgen de laatste tijd voor heel wat overlast in Limburg. In de buurt van de Galgenberg heerst zelfs een everzwijnenplaag. Jagers proberen daar nu de beesten weg te krijgen door een oogje in het zeil te houden. Zo zat jager Jean Vaes vanmorgen al vroeg op de Galgenberg de wacht te houden. "Ik heb hier vorige week zo'n 3 nachten na elkaar gezeten. Toen heb ik twee everzwijnen gezien, maar heb er geen kunnen schieten", zegt Jean.

Stil zijn 

"Tijdens de jacht is het belangrijk om muisstil te zijn", vertelt Jean. "Het is vaak ook lang wachten tot je een everzwijn in de gaten krijgt. En soms kunnen everzwijnen je vanop 100 meter afstand horen en ruiken. Dat maakt het nog moeilijker." 

Drukjacht

Volgens Johan Craeghs, voorzitter van de Wildbeheereenheid Zwarte Beek (WBE), zal er ook een drukjacht georganiseerd worden om de everzwijnen nog efficiënter te kunnen bestrijden. Dat gebeurt na klachten door buurtbewoners en op aandringen van de gemeentebesturen. Jager Jean Vaes is daar absoluut geen voorstander van. "We zitten hier met verschillende huizen in de buurt. Het is daarom gevaarlijk om zoiets te organiseren." 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!