Studentenclub KVHV wordt 2 maanden geschorst en moet afstand nemen van uitspraken Jeff Hoeyberghs

vrijdag 13 december 2019 - 16:53
Bart Rooms
De Universiteit van Gent schorst het Katholiek Vlaams Hoogstudenten-verbond voor 2 maanden. De club moet zich ook distantiëren van de seksistische uitspraken die plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs heeft gedaan tijdens een lezing voor hen.

Het bestuurscollege van de Universiteit Gent schorst de studentenclub KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) voor 2 maanden. De studentenclub moet zich ook distantiëren van de uitspraken van Jeff Hoeyberghs en de beelden va nde lezing offline halen.

De schorsing houdt in dat het KVHV geen erkende activiteiten mag organiseren en geen lokalen of subsidies van de universiteit mag gebruiken. 

Vrouwonvriendelijke uitspraken

De beslissing volgt na een omstreden lezing van plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs die de club georganiseerd had. Hoeyberghs deed er enkele vrouwonvriendelijke uitspraken zoals: "Je kan een vrouw niet als gelijke behandelen zonder haar slaaf te worden." Bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen kwamen al meer dan 1.000 klachten binnen tegen de plastisch chirurg.

De sociale raad van de Gentse Universiteit adviseerde eerder deze week om KVHV 4 maanden te schorsen. Het bestuurscollege van UGent volgt dit advies dus niet helemaal.

Tegenklacht ingediend

Ondertussen heeft Jeff Hoeyberghs zelf gereageerd op de commotie die er de voorbije dagen is ontstaan. In een persbericht staat te lezen dat de plastisch chirurg nooit de bedoeling heeft gehad om een openbaar karakter te geven aan de uitspraken die hij gedaan heeft tijdens de lezing. Hij heeft immers: “steeds een lezing in besloten KVHV-kring voor ogen gehad” en "heeft", zo staat er in het persbericht: “enkel gebruik gemaakt van zijn fundamenteel recht op vrije meningsuiting.”

Hoeyberghs zegt dat zijn uitspraken een louter algemeen karakter hadden en dat hij “nooit een concrete persoon heeft geviseerd" tijdens zijn lezing, hij had het naar eigen zeggen over: “(subgroepen van) vrouwen in het algemeen.” De plastisch chirurg waarschuwt ook dat hij zich “met hand en tand zal verdedigen tegen de lasterlijke acties aan zijn adres; lasterlijke acties die trouwens heel hard zijn binnengekomen.”

Daarom heeft hij nu ook zelf een klacht ingediend wegens 'laster en belaging' tegen de verantwoordelijken van de vrouwenorganisatie Campagne Rosa die fragmenten van de lezing ondertiteld de wereld instuurden én een klacht wegens 'belaging' tegen onbekenden die hem in de dagen na het publiceren van de video telefonisch zouden hebben beledigd.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!