75 kilometer op hoge bi voor De Warmste Week

maandag 23 december 2019 - 09:02
Amelie Outters
foto van fietsers, vertegenwoordigers van oigo, op de achtergrond hoge bi fietsen
Foto: Radio 2
Pieter Janssens uit Berlare fietst voor de Warmste Week samen met een aantal vrienden 75 kilometer op een speciale hoge fiets, de hoge bi. De tocht begint in Overmere en eindigt in Kortrijk. Daarvoor zamelden ze €5900 in, wat ze schenken aan vzw OIGO (Opgeven Is Geen Optie).

Een gigantisch voorwiel met daarop een zadel, en een klein achterwiel: zo ziet een hoge bi eruit. Dat is een een speciale fiets zonder ketting uit de negentiende eeuw. Hij is vrij labiel en moeilijk te berijden, maar dat houdt Pieter Janssens uit Berlare niet tegen om samen met vijftien vrienden op het voertuig te kruipen. Op maandagochtend om 8u30 verzamelden ze aan de kerk van Overmere, voor een fietstocht van 75 kilometer naar Kortrijk. 

"Elke vijftien kilometer houden we een kleine pauze, maar het wordt een zware rit. Ik heb ook heel slecht geslapen, ik heb de hele nacht liggen woelen! Maar dat houdt mij niet tegen", lacht Pieter.

Evenwicht zoeken

Fietsen met een hoge bi is heel anders dan met een gewone fiets, volgens Pieter. "Je zit eigenlijk op je voorwiel, dat is al de eerste moeilijkheid. Je moet dus met je benen meesturen. Bovendien hebben we geen versnellingen én geen remmen!"

"Inderdaad... Ik hoop dat we niet te veel bergop moeten!" lacht een van de vrouwelijke fietsers. "Je snelheid hangt ook af van de grootte van je voorwiel, en dat is in verhouding met je beenlengte. Het wiel van Pieter is dus heel groot, dat komt tot aan mijn schouders ongeveer. Het mijne is wat kleiner, zo'n 115 centimeter hoog."

"Op een hoge bi kruipen lijkt moeilijk, maar dat is het niet eenmaal je het principe kent", gaat ze verder. "Met je linkervoet moet je op een soort van opstapje staan, met je rechtervoet sta je op de rechterpedaal en begin je te peddelen. Ondertussen spring je op het zadel en dan breng je ook je linkervoet naar het voorwiel. Het is een kwestie van evenwicht zoeken en dan lukt dat wel."

"Opgeven is geen optie!"

De opbrengt van de fietstocht schenkt Pieter aan vzw OIGO (Opgeven Is Geen Optie), een organisatie die het comfort van kankerpatiënten wil verbeteren. Voorzitter Gerda: "We zijn Pieter enorm dankbaar voor zijn steun. Pieter en zijn vrienden doen een zware inspanning vandaag. Wij weten dat kankerpatiënten ook een zware inspanning moeten doen als ze in therapie zijn. Maar zoals de naam van onze organisatie zegt: opgeven is geen optie!"

Bekijk het feestelijk vertrek van de fietsers in onderstaande video.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!