Gents schepen Sofie Bracke gaat ondanks protest naar Israël

dinsdag 21 januari 2020 - 06:08
Amelie Outters
Foto: Radio 2
In de Gentse gemeenteraad heeft de coalitie (Open VLD, Groen, SP.A, CD&V) verdeeld gestemd over een omstreden reis naar Israël van Open VLD-schepen van Handel en Economie Sofie Bracke. Open VLD en CD&V stemden voor, Groen en SP.A waren tegen de reis gekant. De reis is uiteindelijk goedgekeurd met de steun van oppositiepartijen N-VA en Vlaams belang.

De studiereis volgende maand, die uitgaat van ondernemersorganisatie Voka, is bedoeld om contacten te leggen rond medische spitstechnologie. Maar de missie stoot op kritiek wegens de politiek van Israël tegenover de Palestijnen. Op de reis zouden namelijk ook enkele bedrijven gepland staan die nauw samenwerken met het Israëlische leger.

Reisplannen gewijzigd

Er kwam daarom protest van een vredesbeweging en uit de academische wereld. Schepen Bracke paste haar reisplannen aan en slaat een bezoek aan de meest controversiële bedrijven over. Maar de trip helemaal afzeggen wilde ze niet."De reis is geen politiek statement", luidt de verdediging van Bracke. 

Steun van N-VA en Vlaams Belang

De uiterst linkse oppositiepartij PVDA wilde de reis tegenhouden en diende tijdens de gemeenteraad maandagavond een besluit in. De meerderheidspartijen Groen en SP.A onthielden zich, maar dienden een eigen amendement in op het PVDA-voorstel, wat ook neerkomt op een tegenkanting tegen de reis naar Israël.

Maar met de steun van haar eigen partij Open VLD, CD&V én oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang kan Bracke toch gaan.

Ontevredenheid

"Dit is geen plezante situatie", klinkt het bij coalitiepartner Groen. "Maar deze reis valt buiten het bestuursakkoord van de meerderheid. Laat ons nu daar aan verder werken." Ook Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) wijst er op dat de bewuste reis "geen onderdeel is van het gezamenlijk bestuursakkoord". 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!