Jonge Hammenaar wordt organist van Gentse Sint-Baafskathedraal

dinsdag 24 december 2019 - 07:00
Amelie Outters
Nicolas De Troyer
Foto: Radio2
De Gentse Sint-Baafskathedraal heeft een nieuwe organist gevonden: Nicolas De Troyer (35) uit Hamme. Dat is een hele eer, want er zijn maar vijf kathedralen in Vlaanderen.

Edward De Geest, de organist-titularis van de Gentse Sint-Baafskathedraal, gaat met pensioen. En dus moest de kerkfabriek van de kathedraal op zoek naar een nieuwe verantwoordelijke voor haar uniek orgel van bijna 100 jaar oud. Er waren veel kandidaten, ook uit het buitenland.

Blind auditions

Na selectieproeven, beoordeeld door een externe jury van specialisten, heeft de kerkfabriek Hammenaar Nicolas De Troyer uitgekozen. Zijn Oost-Vlaamse roots hebben naar eigen zeggen niet meegespeeld, want het waren "blind auditions".

De Troyer geeft les aan de muziekacademie in Hamme, en is er ook vast verbonden aan de Sint-Pieterskerk. Hij was ook werkzaam in de Sint-Pauluskerk in Antwerpen, maar dat geeft hij op voor zijn nieuwe functie in de Sint-Baafskathedraal. Half januari gaat hij er aan de slag: hij zal spelen tijdens erediensten en hij moet de concerten op het orgel in goede banen leiden.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!