Koop geen hond als kerstcadeau, dat is de boodschap van de verkiezing 'Kersthond van het jaar' in Beveren

vrijdag 20 december 2019 - 08:32
An Van Bost
Hond in dierenasiel
Foto ter illustratie: Belga Image
Het Dierencentrum Waasland organiseert de verkiezing 'Kersthond 2020'. Er mogen alleen asielhonden meedoen en bijzonder is dat de jury de honden niet mag zien. Daar is een goede reden voor: "Mensen kopen soms een schattige hond als kerstcadeau, maar wij zeggen: koop niet met je ogen, maar met je hart"

In Beveren wordt morgen de 'Kersthond van het Jaar' gekozen. De honden moeten op 'blind audition' gaan, dat wil zeggen dat de jury de honden niet te zien krijgt, maar wel de baasjes die de honden verdedigen. De hondenbaasjes moeten voor een zeskoppige jury, bestaande uit BV's, het levensverhaal vertellen van hun hond en op die manier een goed 'verkoopspraatje' doen. Maar het allerbelangrijkste is dat de honden alleen maar uit een asiel mogen komen.

Een hond als kerstcadeau

De wedstrijd wordt dus niet zomaar georganiseerd, maar is een ludieke manier om een belangrijke boodschap mee te geven. Want het centrum ziet het maar al te vaak gebeuren: mensen willen een hondje als kerstcadeau geven, maar een deel daarvan werd vroeger al binnen de drie maanden teruggebracht. Het asiel heeft daar lessen uit getrokken en geeft de honden niet meer zo gemakkelijk mee. Meer zelfs: een potentiële koper van een hond moet eerst een paar keer gaan wandelen met het dier om te zien of hij of zij de hond wel echt wil. Om mensen erop te wijzen dat ze niet zomaar een hondje moeten kopen, maar daar goed moeten over nadenken, is er nu de wedstrijd 'Kersthond 2020'.

Koop niet met je ogen, maar met je hart

Brigitte De Baere van het Dierencentrum Waasland organiseert de wedstrijd: "Er mag alleen gekozen worden omwille van wat de hond meegemaakt heeft, want mensen kopen te veel met hun ogen. Wij zien dagelijks mensen die op zoek zijn naar een hond. Je vraagt hen dan wat ze willen en ze weten het niet. We zullen het wel weten als we hem zien. Maar wij zeggen: koop geen hond omdat hij mooi is of droevig kijkt, maar omdat je de hond een goed leven wil geven." Het centrum wil dus een belangrijke boodschap meegeven met deze wedstrijd. Ze hopen op deze manier dat mensen zich niet meer laten leiden door het uiterlijk van de hond.

De strijd is spannend voor de baasjes, maar voor de honden ook, want tijdens de wedstrijd zitten ze gewoon in de zaal en weten zelf pas op het einde of ze gewonnen hebben. De winnende hond krijgt een fotoshoot en zijn of haar gewicht in eten.

De wedstrijd vindt plaats op zaterdag 21 december vanaf 13.00 uur. Informatie over het asiel vind je hier: www.asielhond.be.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!