Unesco schrapt Aalst carnaval van lijst van immaterieel cultureel erfgoed

vrijdag 13 december 2019 - 17:47
Manon Dupont
Vrijdagnamiddag heeft de Unesco beslist om Aalst carnaval te schrappen van de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Er was ophef ontstaan na de laatste carnavalstoet in Aalst, waar karikaturale afbeeldingen van joden te zien waren. Dat werd slecht onthaald, en de Unesco sprak erover Aalst carnaval uit die lijst te halen. Die beslissing is nu dus genomen. Maar eerder had de stad Aalst, zelf al laten weten dat carnaval voor haar alvast van de lijst af mocht.

Carnaval Aalst staat niet langer op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van Unesco.

Dubbel geschrapt

De Unesco besliste om Aalst carnaval te verwijderen van de lijst nadat er ophef was ontstaan over een praalwagen die vorig jaar meereed. Op die praalwagen waren karikaturale afbeeldingen van joden te zien, de poppen hadden pijpkrullen, haakneuzen en zaten op een geldkist. Unesco kon dat niet smaken en dacht eraan om het carnaval te schrappen van de lijst.

Stad Aalst gaf in afwachting zelf al aan dat het carnaval geschrapt mocht worden van de lijst. Dat is nu dus officieel gebeurd.

Unanieme beslissing zonder tegenspraak

Jorijn Neirynck, coördinator van werkplaats immaterieel erfgoed, bevindt zich in Colombia waar de beslissing genomen is: "De beslissing werd unaniem genomen, er was zelfs geen debat rond. Een tiental lidstaten gaf duidelijk aan dat ze tegen antisemitisme zijn en dat Unesco hier niets mee te maken wil hebben. Aalst carnaval wordt gebruikt als voorbeeld van hoe het niet moet."

De schrapping van Aalst carnaval van de lijst is vooral een morele keuze zegt Jorijn Neirynck: "Het gaat vooral om erkenning, het zal gewoon letterlijk verdwijnen van de lijst maar verder zijn er niet veel gevolgen voor Aalst." Zelf vindt ze dat Unesco meer in dialoog had moeten gaan zonder onmiddellijk te oordelen. "Zo kon er misschien een verzoening zijn tussen Aalst en Unesco."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!